Pátek, 19. dubna 2024

Ochránci přírody hodnotili v Doksech na Českolipsku stav Máchova jezera

Ochránci přírody hodnotili v Doksech na Českolipsku stav Máchova jezera

Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky uspořádala ve spolupráci s o. p. s. Máchovo jezero v úterý v Doksech na Českolipsku seminář ke stavu Máchova jezera a jeho povodí. Účastníci představili výsledky dvouleté studie.

"Odborníci se zabývali studií Optimalizace stavu vodních ekosystémů v povodí Robečského potoka II. Máchovo jezero a jeho povodí v Libereckém kraji je turisticky vyhlášená lokalita a zároveň území velmi významné z pohledu zájmů ochrany přírody. Význam zájmového území pro ochranu přírody je deklarován i vyhlášením místních zvláště chráněných území CHKO Kokořínsko, Národní přírodní památka SWAMP, Národní přírodní rezervace Břehyně - Pecopala, Přírodní rezervace Velký a Malý Bezděz, lokality evropské soustavy Natura 2000: ptačí oblast Českolipsko - Dokeské pískovce a mokřady a evropsky významné lokality Jestřebsko-Dokesko, Velký a Malý Bezděz a Poselský a Mariánský rybník," řekla mluvčí agentury Jitka Kozubková.

Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky představila na semináři v zámku v Doksech u Máchova jezera výsledky studie zpracované kolektivem pracovníků Českého vysokého učení technického v Praze v roce 2008 a 2009. Cílem studie nazvané Optimalizace stavu vodních ekosystémů v povodí Robečského potoka byly návrhy opatření ke zlepšení stavu vodních ekosystémů v povodí Robečského potoka až po hráz Máchova jezera. K navrženým řešením patřila především uskutečnění protierozních opatření na zemědělské půdě v povodí, pasportizace a rekonstrukce kanalizace a odbahnění některých nádrží v povodí.

"Části povodí Máchova jezera se řadí k přírodovědně nejcennějším územím v České republice. Věřím, že opatření doporučená ve studii přispějí ke zlepšení přírodního prostředí a s tím i souvisejícího využití území," připojil náměstek ředitele agentury Pavel Pešout.

Autor / zdroj: Mediafax
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů