Čtvrtek, 28. března 2024

Obnova průmyslového areálu ušetří zastavěnou plochu.

Obnova průmyslového areálu ušetří zastavěnou plochu.

Zhruba šest tisíc průmyslových areálů v České republice o celkové rozloze 25 tisíc hektarů dnes čeká na své oživení (zrekonstruováno je cca 2000 ha). Většina z nich sehrála důležitou roli při industrializaci Rakouska-Uherska a poté v období první republiky. Svou původní funkci však v historickém běhu ztratily a čekají na oživení. K němu dochází jen zvolna.

"Obnova brownfieldů je složitým procesem, který vyžaduje dokonale fungující systém podpor ze strany státu. Přitom neexistuje žádný motivační nástroj, který by zvýhodňoval investora v realizaci takového projektu," říká Miroslav Kotek z oddělení průmyslových nemovitostí poradenské realitní společnosti Jones Lang LaSalle. Podpora státu je navíc omezená, stejně tak jako čerpání dotací z fondů Evropské unie.

Byty okolo komína

Nejčastějším způsobem využití starých průmyslových objektů je přestavba na byty, takzvané lofty. Nebo také přestavba na kanceláře či nákupní centra. "U revitalizací je vždy stěžejní otázka ekologických zátěží. Pokud je starý industriální objekt v dobré lokalitě, poohlíží se po něm řada investorů. Z Prahy je příkladem retailového využití například Centrum Nový Smíchov, v Brně projekt Vaňkovka, zajímavá je i Nová Karolina v Ostravě," jmenuje Jan Hospodář, analytik poradenské realitní společnosti CB Richard Ellis.

Brownfieldy využívají i rezidenční developeři. Třeba v místech vyhořelého pivovaru na pražských Vinohradech vystavěl developer AFI Europe areál Korunní dvůr s luxusními byty, restauracemi a prodejnami. Využil přitom i dvě pivovarské věže, které požár přečkaly. V Brně zase společnost J&T pracuje na revitalizaci území bývalé Zbrojovky, kde najdou své místo byty, kanceláře i obchodní plochy.

Firma AFI Europe rekonstruovala také památkově chráněný bývalý parní mlýn a obilní sýpku v pražských Holešovicích na kancelářský objekt Classic 7. Byl byl oceněn jako Stavba roku 2009. V roce 2004 získala cenu Best of Realty rekonstrukce bývalé kotelny v pražské Pernerově ulici v Karlíně, kterou developer Real Estate Karlin Group nechal přestavět na kanceláře, v nichž nyní sídlí. Architekt Claudio Silvestrin spojil industriální exteriér s minimalistickým pojetím interiéru, vytvořil otevřený pracovní prostor a využil i původních prvků, mezi nimiž je nepřehlédnutelný tovární komín usazený v interiéru hlavního vstupu.

Oživení až za dva roky

Revitalizace starých průmyslových objektů mají smysl. Nejen proto, že zachovávají, byť s jiným účelem, historický objekt, ale také proto, že využívají už jednou zastavěné plochy. "Existují zde rizika spojená s ekologickou zátěží a zejména s časovou a finanční náročností. Prvorepublikové a starší průmyslové areály často bývají technickým dědictvím a jsou památkově chráněné," připomíná Jiří Volf z poradenské realitní společnosti King Sturge.

"Revitalizací se dá vyřešit nevzhledná část města, například areál Milo Olomouc, Waltrovka v Praze. Větší angažovanost měst v této oblasti by proto nebyla na škodu," dodává Alexander Rafajlovič, šéf výzkumu poradenské realitní společnosti Cushman & Wakefield.

Kvůli krizi nyní zájem o brownfieldy v Česku klesl, tradičně menší zájem je o objekty na periferii. Oživení investic do těchto nemovitostí se očekává až po dvou letech.

1. NOVÁ KAROLÍNA
Bývalý důl a koksovna Karolína v centru Ostravy byly zbourány. Na jejich místě staví Multi Development novou městskou čtvrť. Na obrázku je její vizualizace.

2. KARLÍNSKÁ KOTELNA
Ve světlé kotelně i v zeleném objektu Machine House jsou dnes kanceláře.

3. KORUNNÍ DVŮR
Rezidenční areál Korunní dvůr stojí v místech bývalého pivovaru. Architekt při revitalizaci zachoval i původní věže.

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů