Čtvrtek, 28. března 2024

Stop pro obří zakázku státních Lesů

Stop pro obří zakázku státních Lesů

Antimonopolní úřad dočasně zastavil soutěž za 16 miliard korun. Menší firmy se bojí, že by v novém systému přišly o zakázky.

0břím tendrům na lesnické práce za 16 miliard korun se postavila do cesty první vážná překážka. Antimonopolní úřad soutěž, vypsanou státní firmou Lesy ČR, dočasně pozastavil. "Důvodem je stížnost na diskriminační podmínky pro některé uchazeče. Vzhledem k složitosti případu nemůžeme odhadnout dobu trvání správního řízení," řekl včera předseda úřadu Petr Rafaj.

Zakázku začaly v uplynulých dnech napadat především malé dřevařské firmy, jež se obávají, že přijdou o práci. Stát totiž v nových tendrech, které by měly platit od roku 2011 na dalších deset let, zúžil počet územních jednotek z dřívějších několika set jen na 108. Přitom mají tyto jednotky větší rozlohu. Lepší šanci v tendru tak mají větší firmy, které si na větší jednotky mohou troufnout.

Zásadní změnou je i to, že vítězné firmy budou moci prodávat dřevo vytěžené ve státních lesích samy ve vlastní režii. Dříve musely část zpět prodávat státu. Nezávislá komise ale po letech dohadů dospěla k názoru, že outsourcing je výhodnější jak pro soukromé firmy, tak pro státní podnik. Jenže malí zpracovatelé dřeva se teď bojí, že velké firmy dřevo prodají jen velkým odběratelům.

Lesy sice nedávno tomuto tlaku vyhověly, a v tendrech vyčlenily 10 procent dřeva pro povinný prodej na volném trhu. Ale to malým nestačí.

Nový systém by také zcela připravil o práci firmu Hradecká lesní a dřevařská společnost. V ní má stát jen polovinu akcií, druhou ovládá podnikatel František Dejnožka. Stát dosud prodával dřevo právě přes tuto firmu, ale na konci roku mu s ní končí smlouva. Konečně kritizuje tendry i část ekologů a vědců, kteří se domnívají, že soukromé firmy by státní lesy zničily.

Ministerstvo zemědělství i Lesy ČR na podmínkách soutěže trvají. "Vycházejí přece vstříc požadavkům zastřešující Konfederace lesnických a dřevozpracujících svazů," upozornil ředitel Lesů ČR Svatopluk Sýkora. Šéf konfederace Ivo Klimša, jenž coby šéf celulózky Biocel Paskov reprezentuje především velký byznys, to nepopírá. "Ale konečné znění podmínek jsme nemohli projednat, jen nám bylo sděleno," říká. Konfederace, sdružující klíčové firmy oboru, ale tendry příliš nahlas nekritizuje. Drtivá většina podnikatelů z oboru totiž v minulých letech volala právě po tom, aby jim stát obchod s dřevem přenechal.

První kolo tendrů se mělo uzavřít už 12. března. Kvůli "stopce" antimonopolního úřadu se tento termín nejspíš zpozdí.

Lesy ČR v číslech

785 milionů korun
byl hrubý zisk firmy za rok 2009, před auditem. O rok dříve byl hrubý zisk 707 milionů. Firma přitom loni prodala 7,8 milionu kubíků dřeva.

1,3
je plocha lesů, již státní podnik spravuje. Je to zhruba šestina rozlohy celé České republiky. Nové tendry za 16 miliard korun se týkají 90 procent této výměry.

885 korun
byla průměrná cena kubíku dřeva, za kterou ho Lesy zpeněžily v roce 2009.

AUTOR: Martin Mařík
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů