Úterý, 23. dubna 2024

Lesy ČR nepřijmou nabídky do obřího tendru a vrátí je

Lesy ČR nepřijmou nabídky do obřího tendru a vrátí je

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) nepřijme případné nabídky do obřího tendru na prodej dřeva a lesnické práce a uchazečům je neotevřené vrátí. Původní termín pro podání přihlášek 12. března totiž kvůli pozastavení tendru antimonopolním úřadem padl. Včera to řekl mluvčí LČR Zbyněk Boublík.

Tendr v hodnotě 16 miliard korun kritizují lesnické organizace, některé politické strany a ekologové.

Podnik podle Boublíka kvůli únorovému rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže nemůže v tendru činit jakékoliv další úkony. Nemůže tak zejména přijímat žádosti o účast ani poskytovat jakékoliv další dodatečné informace k zadávacím podmínkám. Nikdo zatím podle Boublíka nabídku do tendru nepodal. Zájemce podnik podle něj o situaci informoval.

ÚOHS tendr pozastavil kvůli kritériím, jimiž chtěly Lesy ČR zúžit počet uchazečů o zakázku. Další postup v zakázce bude možný až po vydání pravomocného rozhodnutí úřadu. "Vzhledem ke složitosti případu není možno v tuto chvíli odhadovat dobu trvání správního řízení," uvedl dříve šéf antimonopolního úřadu Petr Rafaj.

Správní řízení může úřad zastavit, ale také konstatovat porušení zákona a udělit i pokutu.

Kritici tendru tvrdí, že kontrolu nad obchodem se dřevem od roku 2011 údajně získá jen několik největších hráčů na lesnickém trhu. LČR kritiku odmítají a za tendrem si stojí. LČR dříve uvedly, že v případě velkého zdržení tendru hrozí, že po 1. lednu 2011 bude ve státních lesích výrazně omezena pěstební i těžební činnost, což by snížilo i dodávky dřeva.

Harmonogram tendru je nyní nastaven tak, aby smlouvy s vítězi mohly být podepsány před koncem roku 2010. Současné smlouvy s firmami na těžbu a prodej dřeva končí nejpozději k letošnímu 31. prosinci.

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů