Pátek, 29. března 2024

Fotovoltaika: Otevřený dopis ČEZ, E.ON a PRE poslancům PSP ČR

Fotovoltaika: Otevřený dopis ČEZ, E.ON a PRE poslancům PSP ČR

Vážená paní poslankyně, vážený pane poslanče,

na své 75. schůzi bude Poslanecká sněmovna rozhodovat o úpravě podmínek veřejné podpory, které budou v příštích letech platit pro obnovitelné zdroje energie v České republice. Je to důležité rozhodnutí, které se dotýká stejným dílem zákazníků, investorů i elektroenergetických společností. Proto cítíme povinnost veřejně prezentovat své stanovisko a zdůraznit několik tezí, které by podle našeho názoru měl zákonodárce vzít při svém rozhodování v potaz.

Na rozdíl od sousedních států - Německa, Polska, Rakouska a Slovenska, ale i Francie a Španělska, doposud Česká republika neupravila nadmíru příznivé podmínky pro investice do solární energetiky. Prudké zlevnění fotovoltaických technologií srazilo investiční náklady a v kombinaci s dosavadní mírou veřejné podpory podnítilo boom fotovoltaiky v Česku. Tento vývoj by mohl být pozitivní, pokud by zároveň nepřinášel ekonomická a energeticko-bezpečnostní rizika. Ta mohou ohrozit konkurenceschopnost českého hospodářství a snížit životní úroveň občanů.

Hlavním ekonomickým rizikem je výrazné zvýšení ceny elektřiny v důsledku nárůstu příspěvku na obnovitelné zdroje. Tento příspěvek je přímým transferem z kapes spotřebitelů, kteří výrobu obnovitelné elektřiny podporují v každé platbě za elektřinu. Pokud se dosavadní pravidla pro redukci výkupní ceny nezmění, dojde podle výpočtů Energetického regulačního úřadu v krátké době ke zdražení elektřiny o desítky procent. Pro domácnosti i podniky by to znamenalo zátěž, kterou by řada z nich nemusela unést.

Prudký rozvoj fotovoltaiky rovněž ohrožuje stabilitu energetické soustavy, a tím i spolehlivost dodávek elektrické energie. Aby zabránily potenciálnímu kolapsu dodávek elektřiny, koordinují elektroenergetické společnosti od poloviny února svůj postup při posuzování žádostí o připojení nových fotovoltaických a větrných elektráren. Tím se ovšem řeší důsledky, nikoli příčiny problému.

Vzhledem k blížícím se parlamentním volbám považujeme za prioritní, aby Sněmovna o návrhu na změnu zákona č. 180/2005 Sb. rozhodla na své březnové schůzi. Je to poslední reálná možnost, jak dosáhnout změny systému ještě v roce 2011. Jakýkoli odklad schválení novely bude znamenat prodloužení dosavadního stavu, na který však stovkami miliard doplatí zákazníci elektroenergetických společností.

Jsme přesvědčeni, že obnovitelné zdroje energie si veřejnou podporu zaslouží, protože se jedná o projekty obecně prospěšné. Jejich podpora však má být férově nastavena tak, aby garantovala dlouhodobou návratnost investice, nikoli přemrštěný zisk.

V Praze dne 12.3.2010

Martin Roman, generální ředitel ČEZ, a.s., v. r.

Michael Fehn, předseda představenstva E[.]ON Czech Holding AG, v. r.

Drahomír Ruta, předseda představenstva PRE, a.s., v. r.

Zdroj: www.patria.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů