Pátek, 19. dubna 2024

Rothschildova plachetnice z PET lahví vyrazila ke skvrně z odpadů

Rothschildova plachetnice z PET lahví vyrazila ke skvrně z odpadů

San Francisco - Finančník, dobrodruh a ekologický aktivista David de Rothschild (31) vyrazil v pátek ze San Franciska do australského Sydney na palubě katamaránu sestaveného z plastových lahví. Píše o tom ve svém úterním vydání deník Právo.

Trasa bude dlouhá téměř 20 tisíc kilometrů a povede kolem Velké pacifické skvrny odpadu. "Zamýšlíme se nad odpadem, ale tento plovoucí ostrov jakoby existoval mimo nás, proto na něj chceme upozornit," řekl David de Rothschild.

Obrovské ostrovy odpadků se vytvořily v Tichém oceánu i Atlantiku a tvoří je především zbytky plastů. Cílem plavby je vyvolat větší zájem o čistotu světových moří a podnítit vznik udržitelných technologií zpracovávajících plasty.

Loď s příznačným názvem Plastiki je celá recyklovatelná. Pohání ji vítr, solární a vodní energie, elektřinu si posádka vyrábí pomocí upraveného jízdního kola.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů