Pátek, 19. dubna 2024

Převratná akcelerace dotačního programu Zelená úsporám

Po počátečním neúspěchu (dalo by se téměř říci fiasku) dotačního programu Zelená úsporám došlo v posledních dnech k jeho nečekanému "znovuzrození"...

Převratná akcelerace dotačního programu Zelená úsporám

Zásluhu na tom má strategické spojení se Svazem pro recyklaci korkových uzávěrů (pro zjednodušení budeme uvádět dále v textu zkratku SPRKU). Zakladatelé tohoto nového profesního sdružení totiž vyšli z předpokladu, že každý obyvatel naší republiky spotřebuje ročně v průměru 7l vína, z toho ze 60% jsou vinné lahve uzavřeny korkovými špunty. Každoročně je díky tomu k dispozici těžko uvěřitelných 6 000 000 použitých uzávěrů z vysoce kvalitního izolačního materiálu - korku. A odtud se dostáme zpět k Zelené úsporám. Proč nevyužít tento potenciál k zateplování rodinných a přátelé ze SPRKU se nebojí říci i bytových domů? Nevyužitý odpad se rázem mění ve vysoce užitečnou izolaci, stavebník ušetří, japonský investor do skleníkových povolenek zaplesá a státní úředník si mne spokojeně ruce.

V počáteční fázi bylo zapotřebí překonat některé drobné technické problémy, naštěstí však vzniklo partnerství s fakultou Experimentální recyklace FS VUT V Brně, díky němuž byly získány neocenitelné technické zkušenosti a zejména stěžejní kontakt na Sdružení pro využití využitých žvýkacích gum (SPVVŽG). Díky tomu byl opuštěn původní koncept zpracovávání špuntů na recyklát, který by byl následně lisován do izolačních bloků. Celý tento složitý technologický proces byl díky vývojářům z SPVVŽG přeskočen a špunty jsou v současné době lepeny přímo na fasády domů s využitím předžvýkaných žvýkaček. Opět se jedná o vysoce ekologické řešení, neboť sběrem žvýkaček se zvyšuje čistota chodníků našich měst a navíc ke sběru je využíváno nezaměstnanch registrovaných na Pracovních úřadech v rámci tzv. sběrových pondělků.

Po shrnutí rámcových předpokladů a historie celého projektu můžeme směle přistoupit k popisu pilotního projektu zateplení rodinného domu ve střední obci na jižní Moravě. Na projektu spolupracovali renomovaní designéři ze společnosti EKOdesign, která je průkopníkem v tomto oboru u nás. K celkovému zateplení domu bylo využito 85 kg recyklované žvýkací gumy a 31 000 použitých špuntů. Vzhledem k vybrané lokalitě nebyl problém s dodávkami korků, o něco horší byla situace s dodávkami gumy, která byla následně zajištěna z krajského města. Celková instalace byla realizována během 14 dnů s využitím kolektivu osmi lepičů. Pojďme se podívat na výsledky jejich úsilí..

celkový pohled

Celkový pohled na zateplenou fasádu (všimněte si revolučních designových prvků a také horizontálních tzv odlehčovacích/odvětrávacích pruhů).

detail okno

Důležitý detail zateplení okolo oken..

kladení na vysku

Ukázka kladení špuntů na výšku (na tupo), při kterém je dosaženo cca 2 násobného tepelného odporu oproti dále uvedené variantě "na štorc"

kladeni podelne

celkovy pohled

Povšimněte si detailu zateplení rozvodné skříňky elektřiny tzv. Antoníčka (inu normy jsou tvrdé...)

pohled

Rafinované využití špuntů od červeného vína kladených "na tupo" k zobrazení čísla popisného.
Zpracoval 1. apríla 2010
Radek Janoušek

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů