Čtvrtek, 18. dubna 2024

Ostrava chce kvůli ovzduší žalovat stát

Ostrava chce kvůli ovzduší žalovat stát

Ostrava - Ostrava prý kvůli znečištěnému ovzduší opět zvažuje podání žaloby na stát. Město by tímto krokem chtělo přimět stát, aby problematiku životního ovzduší začal řešit, řekl dnes novinářům náměstek ostravského primátora Dalibor Madej (ODS). Ostravský primátor Petr Kajnar (ČSSD) přitom před necelým měsícem tvrdil, že žaloba není nyní aktuální.

"V tuto chvíli vážně zvažuji možnost podat žalobu na stát, protože je opravdu třeba něco dělat a myslím, že žaloba na stát by mohla mít ten úplně konečný efekt, že by se tím někdo konečně začal zabývat," uvedl Madej po dnešním semináři, na němž v Ostravě o problematice znečištění ovzduší debatovali zástupci kraje, měst a dalších institucí.

Podle Madeje bylo město dosud vstřícné, protože problémem se měl přímo do regionu přijet zabývat předseda vlády Jan Fischer spolu s dalšími ministry. Návštěva byla plánována na tuto středu, nakonec však byla zrušena kvůli přípravám návštěvy prezidentů USA a Ruska v Praze. Náhradní termín byl stanoven na květen.

Sociolog Ivan Gabal, který se dnešní diskuse účastnil, uvedl, že by měl návrh souboru opatření na zlepšení životního prostředí předložit vládě kraj spolu s městy.

Podle Madeje je už takový materiál připraven a bude podrobně prezentován až na pondělní konferenci o kvalitě ovzduší, která se koná v Ostravě. "Měli jsme ho připravený pro premiéra Fischera," uvedl Madej. Dodal, že v materiálu jsou vyčísleny i náklady na potřebná opatření. Údaje už má k dispozici sněmovní rozpočtový výbor, který měl v tomto týdnu v regionu své výjezdní zasedání.

Podle Radim Šráma z Ústavu experimentální medicíny Akademie věd ČR, který se v regionu věnuje výzkumu vlivu znečištěného ovzduší na zdravotní stav obyvatel, by však takto navržený soubor opatření měl být nestranně posouzen. Komplex opatření by podle něj mohli posoudit například mezinárodní odborníci, z jejichž doporučení by se pak sestavil jakýsi soubor priorit.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů