Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Olomoucká radnice pořídí dalších 30 metrů protipovodňových mobilních zábran, které nakupuje postupně od roku 2006, kdy krajské město naposledy postihla povodeň. Investice přijde na zhruba 300 tisíc korun.

V březnu začala rekultivace staré skládky v Kuchařovicích. Umožní ji dotace z Evropské unie, kterou loni získaly obce Znojmo a Kuchařovice z evropských fondů. Hotovo bude do léta příštího roku.
Skládka vznikla na začátku osmdesátých let, kdy Kuchařovice byly ještě příměstskou částí Znojma. Provozována byla až do roku 1994. Rekultivace bude stát více než padesát šest milionů korun a dotace z Operačního programu životního prostředí a Státního fondu životního prostředí zaplatí devadesát procent nákladů. O zbytek se podělí obě obce.
Skládku o rozloze dva a půl hektaru pokryje tráva a křoviny. Díky rekultivaci se omezí vyluhování kontaminantů z odpadů a jejich přesun do podzemních vod.
Investorem stavby je Svazek obcí ,,Rekultivace skládky Kuchařovice".

Zmodernizovaná čistička odpaních vod funguje od včerejška v Želénkách na Teplicku. Severočeská vodárenská společnost instalovala novou technologii a zcela proměnila i zázemí a areál čističky. Nové zařízení umožní okolním obcím stavbu rodinných domků. V příštím týdnu čeká dokončení také čističku odpadních vod v Bílině na Teplicku.

Z bohaté škály novinek nabízí Mercedes-Benz u některých užitkových modelů systém BlueEFFICIENCY, který přispívá ke snížení spotřeby, emisí a k ochraně životního prostředí. Modely Econic s pohonem na zemní plyn splňují aktuálně nejpřísnější emisní normu EEV. Té také odpovídají nové verze lehkých nákladních vozů Canter od Mitsubishi Fuso. Kromě toho se připravuje i malosériová výroba vozidel Vito s elektrickým pohonem.
Součástí bohaté nabídky služeb Mercedes-Benz jsou také kurzy ekologické jízdy pro řidiče lehkých užitkových vozidel, které přispívají ke snižování nákladů a prospívají životnímu prostředí. Školení Mercedes-Benz ECO-Training absolvovaly již s prokazatelným úspěchem stovky řidičů.

Českou biopotravinou roku 2009 se stal švestkový biodžem, vyráběný společností Heliavita ve spolupráci s firmou TopBio. V osmém ročníku soutěže se v šesti kategoriích utkalo 39 výrobků od 18 producentů.
Kromě biodžemu, který mimo hlavní ceny vyhrál také kategorii výrobků z ovoce a zeleniny, vybrali porotci vítěze v dalších pěti kategoriích. Mezi mlýnskými a pekárenskými výrobky uspěly Žitné chrupky s česnekem a solí od firmy Antonín Kolinger ASON. Nejlepším mléčným výrobkem se stala AMÁLKA BIO smetana ke šlehání s 33procentním obsahem tuku, kterou vyrábí mlékárna Lacrum Velké Meziříčí.
Soutěž vyhlašuje Potravinářská komora ČR společně s PRO-BIO Svazem ekologických zemědělců. V roce 2008 se do soutěže přihlásilo 52 výrobků, o 13 více než v roce 2009. Výrobci loni uvedli na trh méně novinek kvůli krizi

Značka Bridgestone Europe představila dvě nové pneumatiky R249 EVO a R297 EVO pro vodicí nápravy nákladních vozidel, které pomáhají plnit přísnější limity evropských emisních norem. Bridgestone tak reaguje na očekávané zvýšené zatížení předních náprav nákladních vozidel v důsledku montáže nových "čistých" technologií, zejména systémů SCR (Selective Catalytic Reduction) a EGR (Exhaust Gas Recirculation), pro plnění emisních norem Euro V s EEV a Euro VI.

S rostoucí nabídkou různých "přírodních" produktů mají zákazníci stále těžší orientaci ve výběru skutečně kvalitního přírodního výrobku. Sázkou na jistotu je orientace na označení CPK bio, které je pouze na výrobcích, jež obsahují čisté přírodní suroviny a biosuroviny z ekologického zemědělství nebo volného sběru Také produkty Saloos označené touto ochrannou značkou garantují splnění všech požadovaných kritérií. V nové nabídce firmy je například na trhu bio wellness řada exkluzivních tělových a masážních olejů Orient, Granátové jablko a Exotika.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů