Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce z EU

Krátce z EU

Evropská komise otevřela výzvu pro předkádání návrhů na financování projektů v rámci programu IEE (Intelligent Energy Europe). Tento program má pomoci k úspoře energie a podpořit využívání obnovitelných zdrojů. Komise na tuto oblast vyčleněnila 56 miliónů euro, které budou spolufinancovat projekty až do výše 75%. Projekt je určen jak pro soukromé, tak pro veřejné organizace z celé EU, Islandu, Norska, Lichtenštejnska a Chorvatska. Uzávěrka pro podávání online přihlášek je 24. června 2010. Více o projektu zde. V rámci tohoto projektu probíhají od března národní informační dny, kde se bude možné dozvědět např. o tom, jak správně vyplnit přihlůášku, jelikož jsou na její vyplnění kladena velmi vysoká kritéria. V Praze je informační den naplánován na 19. dubna 2010. Více informací neleznete zde.

Podle prohlášení ruského velvyslance při Evropské unii Vladimira Chizhova z 6. dubna je Rusko velice spokojené s vývojem modernizace ukrajinského plynovodu, který zásobuje EU zemním plynem z Ruska. Na začátku dubna tohoto roku totiž ukrajinský premiér Mykola Azarov prohlásil, že v tomto projektu počítá se zapojením tří stran, tedy Ukrajiny, EU a také Ruska. To je pro Rusko vítaná změna oproti prohlášení z jara loňského roku, ve kterém bývalá ukrajinská vláda uvedla, že s účastí ruské strany nepočítá. I když v poslední době klesla poptávka po plynu z důvodu hospodářské krize a úpadku průmyslu, měla by modernizace přispět k zajištění větší energetické bezpečnosti v Evropě. To je jeden z dlouhodobých cílů EU v oblasti energetiky.

Podle mluvčího eurokomisaře pro energetiku Günthera Oettingera plánuje Evropská komise zveřejnit nový akční energetický plán příští měsíc na zasedání ministrů pro energetiku. Ten se bude vztahovat na období 2010 až 2014. Cílem španělského předsednictví bylo schválit plán již na jaře tohoto roku, což se ale zřejmě nepodaří. I přesto, že by měl nový plán platit již pro tento rok, počítá Komise s tím, že k jeho schválení dojde až na jaře příštího roku. Zatímco plán pro předchozí období se soustředil na udržitelný rozvoj a vnitřní trh, prioritami pro nadcházející období budou především energetická bezpečnost včetně zajištění dodávek energie a technologický rozvoj v oblasti energetiky, což jsou v podstatě i cíle dlouhodobého plánu pro období 2030 až 2050.

6. dubna 2010 představila Evropská komise návrh nové legislativy, který se týká zavedení daně z emisí a z finančních transakcí. Daň z emisí by se týkala především těch emisí, které nejsou zahrnuté v evropském systému obchodování s povolenkami oxidu uhličitého (ETS), což je například oblast letectví nebo lodní dopravy. Výdělky by měly pomoci zejména chudým zemím čelit změnám klimatu. Co se týče daně z finančních transakcí, slibuje si Komise od tohoto opatření zejména zvýšení stability na finančních trzích a také by to měl být důležitý prvek prevence proti dalším případným krizím. Návrh předpokládá, že pokud by se daň vztahovala na veškeré transakce uvnitř EU, mohl by být zisk až 13 miliard euro ročně. Nový návrh bude představen v polovině dubna 2010 ministrům financí členských států EU při jejich neformálním setkání v Madridu.

Podle výsledků průzkumu Evropské komise zveřejněných 1. dubna 2010 se množství vyprodukovaných emisí na území EU snížilo v roce 2009 o 11 procent oproti roku 2008. Celkem bylo podle průzkumu vyprodukováno necelých 1,9 miliard tun průmyslových emisí, což podle analytiků souvisí s prohloubením hospodářské krize během loňského roku a utlumením průmyslové výroby. Evropské průmyslové podniky ani plně nevyužily limitů stanovených schématem ETS pro obchodování s emisemi, nicméně ochránci životního prostředí se domnívají, že pokud limity byly dostatečné i při celosvětové recesi, znamená to že jsou málo přísné a měly by se upravit. Ke všemu nevyužité emise se mohou uchovat pro příští období, které začne v roce 2013. Výsledky nejsou zcela úplně kompletní, neboť stále chybí údaje od některých zemí, u kterých byly prozatím použité předpokládané údaje odpovídající minulým rokům. Kompletní výsledky zveřejní Komise v polovině dubna.

Evropská komise připravuje návrh pravidel, která podpoří implementaci nové směrnice o kvalitě paliv. Z návrhu vyplývá, že Komise povoluje dovoz energetických surovin, jejichž těžba zvyšuje tvorbu skleníkových plynů. Mezi tyto suroviny patří například ropa a zemní plyn, které jsou těženy v písečných ložiscích a obsahují veliký podíl asfaltu. V důsledku toho je potřeba upřesnit metodiku výpočtu uhlíkové stopy, kterou těžba paliv zanechává. Jednou z možností je posuzovat paliva z ropy jako celek a druhou je posuzovat hodnotu jednotlivých ropných produktů samostatně. Ekologové se přiklánějí k tomu, aby každé palivo bylo posuzováno samostatně. Cílem směrnice o kvalitě paliv je snížit emise oxidu uhličitého v dopravě do roku 2020 o 10 procent.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů