Pátek, 29. března 2024

Hluk ze čtyřkolek trápí vesničany i myslivce

Hluk ze čtyřkolek trápí vesničany i myslivce

Karviná - S prvními teplými dny se začínají opět ozývat lidé, kterým znepříjemňují život majitelé čtyřkolek. Ti se prohánějí i po místech, kde nemají co dělat, což především obyvatelé menších obcí nesou nelibě. "Vadí mi čtyřkolkáři, kteří jsou naprosto bezohlední, jezdí jako neurvalí a nejsou proti nim žádné páky. To je velký problém současného venkova," uvedl například v diskusi na webových stránkách Deníku jeden z diskutujících.

Za pravdu mu dávají také myslivci na Karvinsku, kteří na problém s neukázněnými motoristy upozorňují již řadu let. "Nám momentálně dělají největší neplechu v okolí Černého lesa. Svým neohleduplným chováním ruší zvěř a často mají na svědomí například i to, že srna uteče od svého mláděte. To se nám samozřejmě nelíbí," zlobí se karvinský myslivec Jan Musiolek.

Z toho, že se po revitalizovaných úsecích prohánějí čtyřkolkáři, neměli a nemají radost ani představitelé obcí na Karvinsku. Například Stonavané na tento problém opakovaně poukazovali a nakonec se zástupci obce rozhodli pořídit policii terénní motocykl, který by měl právě motoristické vandaly pomoci chytat.

"Myslím si, že díky tomu si u majitelů čtyřkolek získala Stonava přece jen respekt a začínají se jí pomalu vyhýbat. Samozřejmě občas narážíme na vyjeté koleje, ale věřím, že díky spolupráci s policií se nám problém pomalu podaří vymýtit," řekl starosta Stonavy Ondřej Feber. Přes zimu problém se čtyřkolkami částečně zmizel, ale dá se předpokládat, že v teplých měsících zase mladíci v přilbách do terénu vyrazí. "Předpokládám, že teď se na nás budou lidé opět obracet," shrnul Feber.

Právě policie by měla počet stížností snížit na minimum. Už proto, že má k dispozici moderní vybavení do méně přístupného terénu. "Letos prozatím počasí nedovolilo pravidelné využívání crosky. Ta byla v terénu pouze jeden den, pak se znovu počasí pokazilo. Jakmile to ale bude možné, vyjede. Policisté se s ní budou pohybovat v okolí Stonavy i Horní Suché. Uvidíme, jak se letos vyznavači těchto strojů budou chovat," řekla policejní mluvčí Zlatuše Viačková.

Havířovský deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů