Pátek, 29. března 2024

Pardubický kraj ocenil obce za třídění odpadu, vyhrála Litomyšl

Pardubický kraj ocenil obce za třídění odpadu, vyhrála Litomyšl

Obce, které nejlépe třídí odpad, ocenil Pardubický kraj spolu se společností EKO-KOM. Kromě obcí nejlépe s nakládajících s odpadem letos vyhlásil také cenu Skokan roku.

Soutěž rozdělili organizátoři do tří kategorií, a to podle velikosti soutěžících obcí. Kromě těchto kategorií přišli pořadatelé s novinkou - cenou pro Skokana roku.

"Rozhodli jsme se udělit zvláštní cenu Skokan roku pro tu obec, která udělala oproti minulému roku největší bodový skok. V tomto případě nerozlišujeme velikost obce, jde pouze o rozdíl v umístění v roce 2008 a v roce 2009," upřesnil manažer EKO-KOMu Tomáš Pešek.

V kategorii do 500 obyvatel se na prvním místě umístila obec Neratov z okresu Pardubice s 98 obyvateli. Loni byli devátí, letos vybojovali první příčku. Druhé místo z loňského roku obhájila obec Pustina z okresu Ústí nad Orlicí, třetí skončily Svinčany z okresu Pardubice.

V kategorii 500 - 5000 obyvatel si nejlépe vedlo město Sezemice z okresu Pardubice a 3328 obyvateli. Letošní stříbro si odneslo město Seč z okresu Chrudim a vítěz roku 2008 - obec Opatovice nad Labem se tentokrát umístilo na třetím místě.

V kategorii nad 5000 obyvatel je zlaté město Litomyšl s 10 052 obyvateli, druhý skončil Žamberk a třetí Letohrad.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů