Čtvrtek, 18. dubna 2024

Jižní Morava se připravuje na velkou vodu

Jižní Morava se připravuje na velkou vodu

Lanžhot, Strážnice - Třetí stupeň platí na Moravě ve Spytihněvi a ve Strážnici. Hladina Moravy ve Strážnici dosáhla v půl jedenácté 652 centimetrů a překročila hranici pro vyhlášení 3. stupně povodňové aktivity - ohrožení. Odpoledne stoupla voda i ve Spytihněvi. Odpoledne v Brně jednala povodňová komise Jihomoravského kraje. Hejtman Michal Hašek (ČSSD) potom na tiskové konferenci oznámil, že komise očekává zhoršení povodňové situace v regionu. Pokud se předpoklady naplní, zítra by hejtman zřejmě vyhlásil stav nebezpečí, který by umožnil lépe koordinovat práce složek záchranného systému.

Na velkou vodu se už připravuje Rohatec na Hodonínsku. I tam platí 2 stupeň povodňové aktivity a voda v Moravě nadále stoupá. Tamní lidé chodí výšku hladiny nonstop kontrolovat, u koryta se střídají také pracovníci městského úřadu. Všichni dobře vědí, co vylitá řeka může v obci napáchat. "Místní dobrovolníci včetně dobrovolných hasičů už preventivně plní pytle pískem, připravujeme se na nejhorší." řekla místostarostka Rohatce Lenka Hostýnová (nez.) Ta bude povodňovou situaci nadále sledovat: "Jen doufám, že bude noc klidná."

S obavami hledí k Moravě i obyvatelé Hodonína, tam se do přípravy protipovoňových opatření zapojili hasiči. "V půl druhé jsme měli zasedání povodňové komise, kde jsme zadali pokyny k preventivním opatřením, takže už plníme pytle s pískem. Zároveň máme v plánu ochránit jeden bytový dům, který je nejníže postavený. Je na ulici Elektrárenská a budeme instalovat mobilní stěny kolem tohoto objektu, abychom zabránili zatopení. Zároveň jsme vydali výzvu občanům, aby nechodili do krizových oblastí, kde hrozí zatopení a stále jsme v kontaktu s Jihomoravským krajem a hejtmanem. V podvečer bude další zasedání povodňové komise," řekla České televizi hodonínská stariostka Milana Grauová (ODS).

Voda na jihu Moravy zatím škody na majetku nezpůsobila, hladina ale dále stoupá. Vyplývá to z internetových stránek podniku Povodí Moravy.

Video: Reportáž Ondřeje Schneidera

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů