Čtvrtek, 28. března 2024

U tunelu Radejčín na D8 se bez povolení vykácelo 170 stromů

Investor a stavební firmy si ničeho nevšimly

U tunelu Radejčín na D8 se bez povolení vykácelo 170 stromů

Česká inspekce životního prostředí v Ústí nad Labem (ČIŽP) ve svém dopise ze dne 14. června 2010 potvrdila Dětem Země jejich podezření, že na místě pražského portálu tunelu Radejčín se bez povolení vykácelo téměř 170 stromů. Řízení o kácení začalo v březnu 2008, ale Ředitelství silnic a dálnic ČR nebylo během dvou let schopné předložit všechny podklady. Nakonec bylo řízení Obecním úřadem Prackovice nad Labem v květnu 2010 zastaveno, neboť už nebylo co kácet a o čem rozhodovat. Věc nyní řeší policie.

"Toto řízení o kácení je jednak důkazem toho, jak ho investor svou neschopností dokáže protahovat až na dva roky, a také, že existuje cesta, jak rychle ho lze i bez správního orgánu ukončit," komentuje tuto ostudnou situaci při výstavbě dálnice D8 v CHKO České středohoří Miroslav Patrik z Dětí Země.

Ty také již v roce 2009 upozornily ČIŽP, že se nezákonně kácelo na pěti místech dálnice, což bylo pak potvrzeno. Šlo ovšem jen o několik kusů, které si podle Ředitelství silnic a dálnic ČR prý odvezli místní lidé. V posledním případě však došlo k obrovské ekologické újmě, neboť nelze uložit ani náhradní výsadbu, která mohla být kolem 800 kusů nových vysazených stromů na území Českého středohoří.

"Je zvláštní, že se kácelo pouze na místech, kde má být dálnice, tzn. dřevorubci museli mít plány, a žádný pracovník ze stavebních firem si prý ničeho nevšiml, přestože kácení a odvoz dřeva auty je hodně hlučná a časově náročná činnost," podivuje se Patrik nad tvrzením zástupců stavebních firem, že o kácení nevěděli.

Podle Dětí Země poslední zjištěné nezákonnosti při stavbě D8 na její důvěryhodnosti určitě nepřidá, neboť je zřejmější, že se schvaluje i staví v rozporu se zákonem. Stavební firmy, které převzaly plochu pro D8, a investor jsou podle nich k přírodě lhostejné, neboť nebylo zajištěno, aby ke kácení bez povolení nedocházelo.

V roce 2002 už ČIŽP prokázala nezákonné vykácení čtyř kusů vzácného kriticky ohroženého stromu jeřábu českého na okraji lomu Prackovice, za které udělila pokutu dva tisíce korun. Viníci tehdy byli překvapivě dopadeni, což se ale v současné době už bohužel nedaří.

Kontakty:
Oblastní inspektorát ČIŽP v Ústí nad Labem: Ing. Pavel David - david@ul.cizp.cz, telefon 475 246 031

Internetové stránky:

1) Na dálnici D8 se stromy kácejí nezákonně (TZ, 28.01.2010)
www.detizeme.cz

2) Vzácné jeřáby české v trase dálnice D8 byly vykáceny (TZ = 09.12.2002)
www.detizeme.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů