Pátek, 29. března 2024

PŘEHLED: Kam se rozlila voda a co způsobila lidem

Liberecký kraj - Podívejte se na jednotlivá místa z Libereckého kraje, která byla zasažena velkou vodou. Příští týden přineseme další.

PŘEHLED: Kam se rozlila voda a co způsobila lidem


CHRASTAVA:
Rozvodněná Jeřice spáchala v šestitisícové Chrastavě škody za stovky milionů. Podle odhadu starosty Michaela Canova se škody blíží k miliardě.
Tři domy musely být strženy, dalších pět včetně jednoho činžovního demolice čeká. O stržení dalších nejméně 20 vážně poškozených se uvažuje. Nejvážněji bylo poškozeno nábřeží, ulice Frýdlantská a Pobřežní.

Voda strhla dva mosty včetně secesního z roku 1907. Část města je stále bez proudu a teplé vody. Potřebují hlavně peníze na opravy, z materiální pomoci úklidové, ochranné a dezinfekční prostředky. Bližší info o konkrétní pomoci: www.chrastava.cz
VÍCE ZDE

FRÝDLANT V ČECHÁCH
Stržený most , zničené zrekonstruované centrum, městská památková zóna, nedávno zrenovované autobusové nádraží. Šest zdemolovaných domů, desítky vytopených domů. To si odnesla rozvodněná Smědá, která se prolila centrem města.

Podle starosty Dana Ramsera jsou zatím vyčíslené škody na 250 milionů korun. Město potřebuje peníze na opravy silnic, mostu a domů.
Z materiální pomoci je akutní nářadí. Vidle, lopaty, hrábě....Více informací na www.mesto-frydlant.cz. Kvůli škodám z povodní byla zrušena i Letní jazzová dílna, která se přesunula na severní Moravu do Přerova.
VÍCE ZDE

HRÁDEK NAD NISOU
Jen opravy povrchů chodníků a vozovek ve městě si vyžádají 66 miliónů Kč. Zatím nejsou vyčísleny škody na dalším obecním majetku.

Na 10 milionů přijde oprava protržené hráze Kristýny. Z města bylo odvezeno 400 tun odpadu ze zaplavených domů. Celkové množství se ale odhaduje nejméně na pětinásobek.

Obyvatelé v postižených částech města by uvítali nábytek a vybavení kuchyní. Kontaktní místo je v hasičské zbrojnici. Nejlepším darem jsou v tuto chvíli peníze na potřebné věci. Číslo účtu zřízeného pro tyto účely je 984856329/0800,specifický symbol 1313. Telefon pro informace o pomoci: 482 411 400.
VÍCE ZDE

OSADA VIŠŇOVÁ
Z devíti osad, které patří pod správu obce, opakovaně stíhané záplavami jich bylo zatopeno 7! Nejhůře dopadla Víska, kde kromě rozvodněných potoků praskla vodní nádrž, protržená kmeny stromů.

Ty prudká voda přinesla od Frýdlantu. Povodňová vlna poničila tři domy stojící nyní na heverech! Zničen byl most na Kunratice, spadl i most spojující obce Minkovice - Poustka. 10 lidí muselo být zachráněno vrtulníkem, zničená je škola, 137 domů je zaplaveno. Někteří lidé nemají vůbec nic, krajina je značně poničená. Lidé se konečně dočkali toalet, ale stále čekají na sprchy.
Pomoc posílejte na 0989066369/0800, VS: 123, konkrétně pro postiženou Vísku je VS: 1235.
VÍCE ZDE

RASPENAVA
Ztráta na životě, zničená mateřská škola, nejméně pět domů určených k demolici, na 40 kilometrů zničených silnic. To je Raspenava. Ta teď podle svého starosty Pavla Lžičaře řeší dva akutní problémy: náhradní ubytování a vozovky. Evakuováno bylo třicet lidí.

Polovina se jich už vrátila obnovovat své zničené domovy. Zatím i s rodinami přežívají u příbuzných a známých, což je dočasné řešení. Mokré a poničené domovy nebudou k obývání zřejmě do konce roku. Také přetížená spojka mezi Hejnicemi a Frýdlantem čeká nutně na opravy.

Vesnice potřebuje úklidové a ochranné prostředky. Číslo konta pro pomoc obci: 86121574/0600, VS 782010
VÍCE ZDE

LIBEREC
Ani samotnému městu Liberec se povodně nevyhnuly. Zaplaveny byly zejména části Hanychov, Ostašov a Machnín, který má zaplavenou i mateřskou školu.

Hlavní škody jsou na podemletých silnicích a v domech, které byly vytopeny někde až do metrové výše.

Škody byly zatím vyčísleny na 14 milionů korun.
VÍCE ZDE

Zdroj:Liberecký den
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů