Pátek, 19. dubna 2024

Bilionové náklady? To je střelba od boku

Bilionové náklady? To je střelba od boku

Hovořit o tom, že v příštích 20 letech zaplatíme všichni kvůli obnovitelným zdrojům energie navíc až bilion korun (výrok šéfa ČEZ Martina Romana) či "jen" mezi bilionem a 500 miliardami (náměstek ministra průmyslu Tomáš Hüner) - to považuje analytik Candole Partners Jan Ondřich za "střílení od boku". "Slouží to spíš mobilizaci politiků, aby jednali a snažili se rozumně regulovat podpory," říká analytik, jehož firma radí v energetice třeba skandinávské firmě Fortum.

HN: Proč nejde cifru odhadnout?

Především se během 20 let naprosto změní technologie. Náklady mohou být zásadně nižší, to znamená i cena a podpora elektřiny z obnovitelných zdrojů. Připomeňte si, jak byly špatně odhadnuty náklady na fotovoltaiku - cena panelů spadla během tří let dolů. Kdo dnes odhaduje náklady na víc než tři až pět let dopředu, dělá stejnou chybu, která se udělala u slunečních elektráren.

MEZITITULEK: HN: Právě fotovoltaiku má postihnout nová legislativa nejvíc. Stěžují si na to zástupci byznysu právem?

Z pohledu jejich byznysu ano. Velké solární elektrárny se prakticky nebudou moci stavět.

HN: Ale co z pohledu spotřebitelů?

Samozřejmě, že systém, který výkupní ceny solární energie držel neúměrně vysoko, byl špatný. Ale možná jde teď zákon zase až do druhého extrému a rozvoj fotovoltaiky brzdí až neúměrně. Je například správné, že se nebudou stavět solární parky na hodnotné zemědělské půdě. Ale zůstává přece spousta nekvalitních nevyužitých ploch, kde by to nevadilo.

HN: Jak vyhovuje chystaná legislativa byznysu větrných elektráren?

Můžou přijít o část zisku při výrobě elektřiny v obdobích, kdy jí bude nadbytek a její cena záporná. Formou takzvaného zeleného bonusu jim bude ztráta z prodeje této elektřiny kompenzována jen zčásti. Dostanou zkrátka méně peněz než dosud.

HN: Producenti biomasy mohou být spokojeni - její energetické využití bude stát výrazně podporovat?

Biomasa má podle mě největší potenciál, to reflektuje i Národní akční plán na podporu využití obnovitelných zdrojů. Ale je pak trochu překvapivé, když v návrhu zákona o podpoře těchto zdrojů dostává "zelenou" jen kombinovaná výroba elektřiny a tepla. Samotné spalování biomasy tak podporováno není, přestože podpora pro její spalování s uhlím zachována zůstane.

HN: Teplárny jsou tedy vítězi dosavadní legislativní bitvy?

Je zřejmé, že současná podoba návrhu zákona velmi vyhovuje teplárenským společnostem. Jejich snahou bylo zajistit si přístup k zdrojům biomasy, o niž stále stoupá zájem. Nebudou jim tak konkurovat společnosti, které by z biomasy vyráběly pouze elektřinu.

AUTOR: Martin Mařík
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů