Čtvrtek, 28. března 2024

Desetitisíce za opravy po povodních pomůže zaplatit dotace Zelená úsporám

Na rekonstrukci domů či výměnu vytopených kotlů mohou lidé ze zatopených oblastí použít dotace z programu Zelená úsporám. Podmínkou je, aby po opravě byl dům energeticky úspornější či majitel topil v ekologickém kotli.

Desetitisíce za opravy po povodních pomůže zaplatit dotace Zelená úsporám

Vytopené sklepy, zničená okna, kontaminovaná a provlhlá omítka, která musí pryč. Tak to teď vypadá na severu Čech po nedávných povodních. Domy budou potřebovat rekonstrukci, nová okna či nové kotle na vytápění. Náklady půjdou často do stovek tisíc korun. Část z nich ovšem nakonec nemusí zaplatit jejich majitelé. Na povodňové opravy se dá využít státní dotace z programu Zelená úsporám . Jedinou podmínkou je, aby rekonstrukce či pořízení nového topení šetřilo energii.

Státní fond životního prostředí (SFŽP), který program Zelená úsporám spravuje, hodlá vyslat do severních Čech pracovníky, kteří tamní obyvatele budou informovat o možnosti zrychleného čerpání dotace na výměnu kotlů či na instalaci solárních systému na ohřev vody. "Pro zateplení, které je podmínkou pro získání dotace v oblasti A našeho programu, je třeba dokonalé vysušení objektu. Je třeba udělat stavební průzkum a pak se rozhodnout, zda je zateplení vhodné," říká Lenka Brandtová ze SFŽP.

Zateplíme

V oblasti A, která pokrývá energetické úspory různými formami zateplení, se ovšem dá čerpat dotace i na pouhou výměnu oken. Pokud nová okna sníží spotřebu energie domu o 20 procent, může majitel domu o obytné ploše 100 metrů čtverečních získat dotaci 65 tisíc korun. Pokud nová okna ušetří 30 procent energie, bude dotace 85 tisíc korun.

Při celkovém zateplení domu se dotace zvyšuje podle míry energetické úspory až na nejvyšších 2200 korun na metr čtvereční podlahové plochy. Vlastník stometrového domu by tedy mohl čerpat dotaci až 220 tisíc korun.

.. a nový kotel

Pro výměnu kotlů (oblast C) platí podmínka, že starý kotel na uhlí či jiné neekologické palivo je třeba vyměnit za kotel na biomasu. Pokud bude mít nový kotel automatický podavač paliva, činí dotace 95 tisíc korun. Ta postupně klesá až na 50 tisíc korun podle typu kotle. Podrobnosti k výši dotací lze najít na stránkách programu www.zelenausporam.cz.

"Zájemci o informace se mohou obracet na krajská pracoviště Státního fondu životního prostředí. Kontakty najdou na internetových stránkách programu www.zelenausporam.cz," dodává Brandtová. Zkušenosti se zrychleným vyřizováním žádostí po jarních povodních na Moravě však ukazují, že lidé o tyto peníze větší zájem nejevili. Zájem zůstal stejný jako v období před povodněmi. To tvrdí i banky , které jsou do systému zapojené a přes které lze o dotace žádat.

Od využití peněz z programu Zelená úsporám mohou vyplavené odradit dvě podmínky. První z nich je, že pro žádost potřebují mít vypracovaný projekt, kde bude stanovena i očekávaná úspora energie. Na jeho zpracování lze získat z programu dotaci až 20 tisíc korun, pokud jde o zateplení domu. Druhý problém je v tom, že peníze ze Zelené úsporám uvidí majitel až po dokončení rekonstrukce či po pořízení nového kotle. To může trvat až rok a půl. Do té doby musí vše financovat ze svého. Navíc s opravami může začít, až když jeho žádost o dotaci SFŽP zaregistruje a přidělí mu registrační číslo. Nemusí tedy ještě mít dotaci schválenou.

Pomůžou i banky

Finanční otázku mohou zájemci řešit úvěrem u některé z bank zapojených do systému ( Česká spořitelna , ČSOB , Hypoteční banka, Poštovní spořitelna , Komerční banka , Modrá pyramida, LBBW Bank a UniCredit Bank ). Většina z nich nabízí zvýhodněné spotřebitelské a hypoteční úvěry, pokud jsou spojeny se žádostí o dotaci.

Vyřízení těchto úvěrů je rychlé a nezávisí na schválení dotace. Menší opravy lze financovat prostřednictvím spotřebitelských úvěrů . Například ČSOB nabízí Půjčku na lepší bydlení, u níž se při žádosti o dotaci snižuje úročení o jeden procentní bod na 7,7 procenta ročně. UniCredit Bank zase nabízí sazbu, která je o čtyři procentní body nižší, než u běžného spotřebitelského úvěru. Lepší sazby slibuje i Komerční banka u řady úvěrů nazvaných EKO. U České spořitelny si klienti musí vybrat ze standardních produktů.

U hypoték spojených s žádostí o dotaci lze zpravidla počítat s odpuštěním poplatku za zpracování úvěru, což žadateli ušetří několik tisíc korun. ČSOB a UniCredit Bank umožňuje u hypoték i u spotřebitelských úvěrů mimořádnou splátku, za níž dlužník neplatí žádný poplatek, a to až do výše poskytnuté dotace. U Komerční banky lze předčasně bez sankcí splatit spotřebitelský úvěr.

Pro vyřízení úvěru potřebují zájemci standardní doklady jako pro každou jinou půjčku. Navíc musí pouze doložit žádost o dotaci z programu Zelená úsporám. Tu mohou podat ve jmenovaných bankách.

Celkem přijal SFŽP ke 2. srpnu 38 143 žádostí o podporu v celkové výši 11,9 miliardy korun. Nejvíce žádostí šlo přes Českou spořitelnu, skupinu ČSOB a Komerční banku.

www.penize.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů