Čtvrtek, 18. dubna 2024

Obchodníci poskytující plastové tašky budou v Mexiku pokutováni

Obchodníci poskytující plastové tašky budou v Mexiku pokutováni

Distribuce plastových tašek v obchodech a buticích v Mexiku nově podléhá pokutám, jež mohou dosáhnout až 90.000 dolarů. Oznámila to agentura AFP s odvoláním na zdroje z metropolitní radnice.
Jde o uplatnění zákona z loňského roku, který přijalo levicové vedení města, jež chce "zrazovat od používání plastu, jednoho z hlavních znečišťujících pevných odpadů," vysvětlil nejmenovaný zástupce radnice.
Pokuty, jejichž výše je vypočítávána jako násobek minimální mzdy v metropoli, se mohou pohybovat od 4500 do 90.000 dolarů.

Tyto pokuty nicméně nevstupují v platnost okamžitě. Úřady chtějí určitý čas situaci hodnotit. Sankce pak budou uplatňovány na základě stížností nebo inspekcí.
Obchodníci zákon kritizují mimo jiné proto, že je zakázáno zákazníkům tašku nabídnout a přitom prý je zahrnuta do ceny zboží.

Radnice Mexika, které má i s aglomeracemi 20 milionů obyvatel, se už snažila podnítit jednotlivé obyvatele k třídění odpadů v některých čtvrtích. Vybavení pro tyto odpady je ale zatím nedostatečné, ať už jde o speciální kamiony pro jejich sběr nebo továrny na jejich zpracování.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů