Čtvrtek, 28. března 2024

Německý E.ON očekává nárůst zisku z obnovitelných zdrojů o 70 pct

Německý E.ON očekává nárůst zisku z obnovitelných zdrojů o 70 pct

Německá energetika E.ON předpokládá, že v divizi energie z obnovitelných zdrojů letos zvýší provozní zisk (EBIT) o 70 procent. Generální ředitel divize Climate & Renewables Frank Mastiaux uvedl, že se v nárůstu odrazí výrazné rozšíření instalovaného výkonu zdrojů.

"Vzhledem k mírám růstu, které jsme vykázali v předchozích letech, by mě nepřekvapilo, kdyby se náš očištěný EBIT přiblížil čtvrtině miliardy eur," uvedl manažer v úterý večer na konferenci v Husumu, severně od Hamburku.

V roce 2009 vytvořila divize provozní zisk EBIT 146 milionů eur (asi 3,6 miliardy Kč), což byl více než dvojnásobek proti 66 milionům z roku 2008. V minulém roce se přesto zisk divize podílel na zisku EBIT celého koncernu E.ON jen z 1,5 procenta.

E.ON na expanzi obnovitelných zdrojů energie v letech 2007 až 2011 vyčlenil osm miliard eur. Podnik z toho již vydal šest miliard eur, dodal Mastiaux.

E.ON, který má v Německu nejvyšší instalovanou kapacitu těchto zdrojů, chce jejich podíl na svém celkovém instalovaném výkonu zvýšit do roku 2030 na 30 procent. V roce 2008 to bylo 13 procent, napsala agentura Reuters.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů