Pátek, 19. dubna 2024

V Brně začala stavba Centra pro výzkum toxických látek

V Brně začala stavba Centra pro výzkum toxických látek

V areálu kampusu Masarykovy univerzity v Brně-Bohunicích začala výstavba pavilonu Centra pro výzkum toxických látek v prostředí (CETOCOEN). Centrum od roku 2012 poskytne zázemí padesátce vysoce specializovaných vědců a stejnému počtu doktorandů. Jejich úkolem je shromažďovat a analyzovat údaje o znečištění prostředí toxickými látkami a jeho důsledcích. Vznikne souhrnná databáze s cennými daty. Novinářům to dnes oznámili představitelé univerzity.

Pavilon o rozloze 3200 metrů čtverečních bude stát 188 milionů korun, které škola získala z evropského fondu. Celkové náklady na vybudování centra jsou ještě vyšší - za čtyři roky dosáhnou 685 milionů korun, uvedla škola v tiskové zprávě.

V Evropě podle vědců z Masarykovy univerzity existuje řada registrů a databází o stavu životního prostředí, výskytu toxických látek ve vzduchu a vodě a zdravotních problémech lidí v různých státech i regionech. "Neexistuje však systém, který by tato data propojil, a umožnil tak pátrání po příčinách negativního působení prostředí na zdraví obyvatelstva," uvedl vědecký ředitel centra Ivan Holoubek.

Výsledky projektu CETOCOEN poslouží například firmám a podnikům jako objektivní nástroj pro hodnocení dopadů jejich technologie na životní prostředí. Pomůže také samosprávám při rozhodování například o budování nových průmyslových zón. Lidé získají zdarma a jednoduše informace o stavu životního prostředí v konkrétní lokalitě a jeho vlivu na výskyt různých onemocnění.

"Jedním z hlavních cílů projektu CETOCOEN je vývoj takového systému, který umožní efektivní prezentaci a hodnocení zdravotních a ekologických rizik kontaminace prostředí," uvedl Holoubek.

V kampusu a jeho okolí chce Masarykova univerzita s partnery z vědecké sféry vybudovat řadu dalších pracovišť. V Bruselu se nyní rozhoduje o projektu Středoevropského technologického institutu (CEITEC), který chtějí brněnské vysoké školy postavit s celkovými náklady 5,2 miliardy korun. Část CEITEC podle projektu vyroste v sousedství kampusu.

Podle rektora Petra Fialy se škola nyní uchází o peníze na centrum pro biologický výzkum. Předpokládané náklady jsou čtyři miliardy korun. "Nyní jsou biologické obory, reprezentované Ústavem experimentální biologie a Ústavem botaniky a zoologie, umístěny v provizorních prostorách pronajatých v bývalých kasárnách v Řečkovicích a v budovách jiných ústavů přírodovědecké a lékařské fakulty," uvedl ředitel projektu Jan Helešic z přírodovědecké fakulty.

Jan Tomandl

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů