Středa, 24. dubna 2024

Francie v Karibiku

Guadeloupe je café au lait připravené v Karibiku. Káva a mléko, černá a bílá.

Francie v Karibiku

Hory i roviny, pláže i vodopády. Na polovině ostrova se pěstují banány a třtina, na druhé dýmá sopka a vysoké hory pokrývají pralesy. Ingredience jsou jednoduché, záleží na každém, jakou chuť francouzského Karibiku si namíchá.

Vteřinový záblesk kapesní svítilny rozpoutal paniku. Měla tu být tma, vždyť slunce vystoupí z moře až za hodinu. Do té chvíle nehybný písek ožil. Jeden vteřinový záblesk stačil na to, aby se desítky krabů rozutekly do všech stran. Prchali zmateně a nelze se jim divit, že si s tou situací nevěděli rady. Turisté chodí na písečnou pláž až po rozednění, v noci patří jim.

Nelze se divit ani muži v šortkách, který si vyšel k vodě tak časně. Právě nad ránem se v zátoce u městečka Le Gosier plave v moři nejlépe. Voní nejprve čerstvě přepuštěným máslem, pak trochou vanilky a nakonec kávou. Na karibské souostroví Guadeloupe, jež patří Francii, tomu ani jinak být nemůže. Po východu slunce se tu budou podávat čerstvé croissanty s kávou. Do Evropy je to sice sedm tisíc kilometrů, ale snídá se tu stejně jako v pařížském bistru na Rue Saint-Jacques nedaleko knihovny Sainte-Genevieve. Guadeloupe je malý kousek Francie smáčený Karibským mořem.

Skok s jištěním

Pobyt na Guadeloupu je jako parašutistický seskok. Po výskoku z letadla následuje volný pád k zemi, vše ale jistí padák na zádech. Seskupení ostrovů v Malých Antilách je připraveno dát vše, co se honí hlavou při vyslovení "Karibik": modré moře, bílé pláže a nad nimi kokosové palmy, korálové útesy, barevné ryby a květiny, koření, rum, mango, horko, vlhko, leguány, prales, vodopády. Exotiky a dobrodružství na rozdávání. A k tomu francouzské zázemí jako ten bezpečnostní padák.

Protože Francie, to je Evropa. Tedy jednoduché platby v eurech, fungující bankomaty, všude pitná voda, evropské hygienické standardy.

Zároveň není Guadeloupe svázán přísnou britskou disciplínou jako některé sousední ostrovy v Karibiku, a tak se tu mnohem častěji používá slovo "přibližně" než "přesně". Francouzské bohémství tropickým ostrovům sluší, dává jim potřebnou volnost. Třeba ulice jsou uklizené pouze "přibližně", sterilně vycíděných turistických resortů se bát nemusíte.

Pozor, padá mango!

Ačkoliv má Guadeloupe s Francií mnoho společného, narazíte tady na úkazy, s nimiž byste se v Evropě setkali jen těžko. Mají tu například některé nezvyklé dopravní značky. Označení parkoviště je stejné, ale na ostrově bývá občas doplněno tabulkou "Pozor, padá mango!" Odstavit auto do stínu je lákavé, někdy to však může skončit promáčklým plechem. Mango není borová šiška.

Ovoce je vůbec dobrým konverzačním tématem ke sklenkám "plantážníka" (rum smíchaný s džusem). Třeba takový mangovo-banánový paradox. V evropských obchodech se banány obvykle prodávají levněji než manga. Banány jsou běžným konzumem, mango méně obvyklou pochoutkou. Farmáře na Guadeloupe to nadzvedává ze židle.

"O banány se musíte starat, vyžadují péči. Potřebují stín, a proto se na banánových plantážích vysazují manga, která dobře stíní. O ta se starat nemusíte, rostou si sama. A když pak vidíte, jak levně se nakonec banány prodávají, tak si říkáte, že logika se někam vytratila," kroutí hlavou muž u zahradního stolku.

Třtina ostrá jako nůž

Banánům, mangu a cukrové třtině se daří na východní polovině hlavního dvouostrova. Jmenuje se Grande Terre, je téměř rovinatá a rozdělená na tisíce políček. V žádném případě to ale neznamená, že by byla nudná. Z polí třtiny tu a tam vystupuje pahorek s větrným mlýnem, a když se silnice proplete mezi farmami na samý konec ostrova, zastaví se až na malém parkovišti u Anse de la Pointe Nord. Zátoka u severního cípu není název nijak poetický, ale přesný. Tady končí ostrov. Skalnatý útes, pod ním půlměsíc malé pláže a dál už nic. Jen oceán a vítr ve vlasech.

Při zkoumání cukrové třtiny pozor na ruce, listy jsou ostré jako nůž a snadno se zaříznou do bříška prstu nebo předloktí. Navíc není vůbec potřeba na ně sahat, v zelených listech žádná sladká šťáva není. Ta se drží v dužnatém stonku těsně u země. Důkaz lze vidět v některé z destilérií, v nichž se na ostrově vyrábí rum. Plně naložené valníky sem svážejí třtinu z okolí, z té se osekají zelené listy a očištěné holé stonky se jeden po druhém strkají do primitivního lisu, ve kterém z nich dvojice válců vymačkává šťávu, základ budoucího destilátu.

Koupelny na věčnosti

Vypadá to jako veletrh výrobců obkladaček a dlaždic, ale chybí tu obchodní ruch. On tu totiž chybí jakýkoliv ruch. Je tu pusto, ticho a naprostý klid. Tady se odpočívá navěky. Ale ty obkladačky různých barev a vzorů tu jsou. Nejčastěji bílé a černé, ale také růžové, modré nebo zelenkavé. Není potřeba se ostýchat, tu větu je možné říci nahlas, lidé z vnitrozemského městečka Morne-a-l'Eau se neurazí: "Jako by se tady pohřbívalo v koupelnách..."

Není to rouhání ani přehnaná nadsázka. Hrobky rozlehlého hřbitova u hlavní silnice N6 jsou skutečně obloženy stejnými kachlemi jako sprchové kouty. Důvod je jednoduchý a nemá žádnou souvislost s kreolskou kulturou. Obklady se před lety ujaly proto, že takové hrobky se snadno udržují čisté. Stačí vzít kbelík s vodou a hadr a po pár minutách je hrobka jako nová a svou čistotou září do dálky. První extravagantní výstřelek se brzy stal normou, jako by ho zpopularizoval nějaký zdejší televizní Receptář pro kutily.

Karibské tropy produkují hojnost, ale jedna věc tu je nedostatková - pozvolný soumrak, čas nenápadně nastupujícího šera. Na obratníku Raka přichází večer rychle. Ještě před minutou světlo, teď už tma. Bílá a černá a mezi nimi nic.

Grande Terre je guadeloupským dnem. Bílé pláže, hravá barevná políčka, přehledná nížinná krajina.

Za krátkým mořským ramenem Riviere Salée, které přetíná hlavní ostrov na dvě části, se rozprostírá noční tvář ostrova - Basse Terre. Vše je tu opačně než na Grande Terre. Místo roviny vysoké kopce. Místo bílého písku černý. Místo zemědělských políček prales s vodopády. A k tomu ještě činná sopka.

Mezi nebem a zemí

Přibližně ve svém geometrickém středu nabízí Basse Terre vycházku do zvláštního prostoru mezi nebem a zemí. V lesní zoologické zahradě Parc des Mamelles jsou mezi korunami stromů tropického lesa zavěšeny dřevěné lávky, které umožňují v rytmu houpavého kroku, tak blízkého karibskému reggae, procházet kolem vonících křiklavě barevných květů. Další potvrzení toho, v jakém protikladu stojí Grande Terre a Basse Terre. Na první polovině ostrova jsou báječné pláže a místa pro šnorchlování pod hladinou, na druhé se míří od hladiny vzhůru ke korunám stromů.

Horský hřeben vyrábí na Basse Terre ještě jednu zajímavou atrakci, pokud se budou za samozřejmost považovat daleké výhledy na celý ostrov a Karibské moře. Jsou to vodopády v tropickém lese. Na rozdíl od velmi teplého moře je voda v tůních pod vodopády chladnější a osvěžující. Ovšem jen na chvíli. Po krátkém plavání se člověk může utírat ručníkem jak dlouho chce, a přesto zůstává stále mokrý. Vlhkost vzduchu je takřka stoprocentní.

Na jih - trochu se ohřát

Byl to roztomilý vtip, kterému se ale kapitán katamaránu nezasmál. Na otázku "Proč bychom s vámi měli plout na jih, na ostrov Terre de Haut?", odpověděl s nehybnou tváří: "Protože je tam tepleji." Nežertoval, měl úplnou pravdu. Komu je nějakých šestatřicet stupňů na Basse Terre málo, může se vydat na výlet na jižní sousostroví Les Saintes.

U pevnosti Fort Napoléon, vybudované na Terre de Haut, je mu pak pod pražícím sluncem nad slunce jasné, že vždy může být ještě větší teplo. Tropy umocněné na druhou. Mučení násobí pohled dolů pod pevnost. Tyrkysové moře, bílé pláže a stín palem. Do zátoky Marigot na východ od pevnosti je lepší se v poledním žáru ani nekoukat. Nejenom že tu je lákavá pláž, ale na ní, pochopitelně ve stínu palem, i malá restaurace, ve které se připravují pečené ryby.

A aby čekání na přípravu jídla rychleji utíkalo, přichází hosty na verandě rozptýlit zvědaví leguáni. Potulují se tu stejně jako znudění holubi po pražském Staroměstském náměstí.

Jak se tam dostat

Letecky
Každý den létají na Guadeloupe linky Air France. Z Prahy se létá s přestupem v Paříži.

Co vědět

Předpisy
Pro cestu na Guadeloupe stačí cestovní doklad nebo občanka. Na ostrovech platí evropské normy, fungují tu bankomaty a stejní mobilní operátoři jako ve Francii.

Kde se ubytovat

Auberge de la Vieille Tour
Komplex v městečku Gosier, ve kterém čtyřhvězdičkový hotel doplňují levnější apartmány. V zahradách kolem hotelu se potulují leguáni. Pokoje od 150 eur za noc. Levnější ubytování je možné v soukromí.

Kde si pochutnat

La maison du cacao
Adresa: Grande-Plaine, Pointe Noire, Basse Terre
Ukázky pěstování a zpracování kakaových bobů. Po prohlídce malé pěstitelské zahrady je připravená ochutnávka čerstvě uvařeného kakaa. Vstupné 5 eur.

Užitečné internetové stránky

www.lesilesdeguadeloupe.com web o souostroví Guadeloupe
cz.franceguide.com Oficiální turistický web Francie (ČJ)
www.antilles-info-tourisme.com franc. ostrovy v Karibiku
www.airfrance.cz stránky společnosti Air France v češtině

Guadeloupe Terra festival
Osmý ročník mezinárodního festivalu nabídne přehlídku filmů s tematikou životního prostředí.
2. sobota, duben

Další fotografie z rajského Guadeloupu si prohlédněte na obrazem.ihned.cz

AUTOR: Jiří Orlický

Zdroj:IN magazín
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů