Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Daimler Trucks na výstavě užitkových vozidel IAA představil studii nákladního vozidla s elektrickým pohonem. Fuso Canter E-CELL je napájeno pouze z akumulátorů. Pro Daimler Trucks je to další významný krok na cestě k realizaci mobility bez emisí v rámci globální iniciativy "Shaping Future Transportation". Téměř nehlučný Canter E-CELL jezdí zcela bez emisí a na jedno nabití ujede přibližně 120 km, takže je ideálním nákladním vozidlem pro rozvážkovou dopravu v městských aglomeracích a dalších oblastech s mimořádným důrazem na ochranu životního prostředí. Canter E-CELL je postaven na základě modelu Canter 3S13 s celkovou hmotností 3,5 tuny. Akumulátory jsou uloženy v rámu podvozku. Nová studie ukazuje, že elektrická mobilita bude použitelná v blízké budoucnosti také pro nákladní vozidla.

Pláže v karibské části Kolumbie zalilo 75.000 litrů pohonných hmot, které unikly z narušeného ropovodu. Úřady proto vyhlásily stav nouze pro celou oblast, informovala dnes agentura AFP.
Odborníci ze společnosti Ecopetrol ujistili, že již mají situaci pod kontrolou. Nicméně část ropy se dostala do moře u přímořského letoviska Santa Marta. Uhynulo množství ryb a dalších mořských živočichů.
Nafta začala unikat z potrubí již v sobotu, kdy ropovod navrtala čtveřice mužů, kteří chtěli nakrást pohonné hmoty.

Stromem roku 2010 je dub letní, který stojí nedaleko Bohuňovic u Olomouce. Zvítězil v anketě, kterou pořádá Nadace Partnerství. Pro Hromův dub, který je starý 433 let, hlasovalo 12 329 lidí, více než čtvrtina účastníků ankety. Strom je poslední vzpomínkou na výsadbu dubů, které zpevňovaly hráze dnes už zaniklého Velkého rybníka. V únoru 1945 poblíž dubu seskočilo devět amerických letců ze zasaženého bombardéru.

Vláda podpořila novelu zákona o ovzduší, která má snížit prašnost v centrech obcí. Městům umožní vymezit nízkoemisní zóny a omezovat některé zdroje znečištění. Radnice si budou moci vymezit ve městech a obcích zóny, do nichž nepustí starší automobily, které nesplňují určité emisní limity.
Majitelé vozidel, na něž se zákaz vztahovat nebude, si budou muset koupit a vylepit emisní plakety. Nízkoemisní zóny fungují v řadě evropských měst, například v Londýně.

V srpnu byl dokončen projekt nových map podél cyklotrasy Mikroregionu Radbuza. Sdružení obcí, za podpory Plzeňského kraje a Evropské unie, objednalo výrobu 27 ks venkovních infomačních stojanů s mapou cyklotrasy. Firma Azuro byla vybrána pro výrobu nejen kovových, ale i dřevěných stojanů do míst, kde si to příroda vyžadovala.

Společnost Multiexpo na podzim představila nový tiskový stroj, který tiskne ekologicky a velmi levně. Připravované modely tisknou bez jakéhokoliv zápachu a bez nutnosti klimatizace. Ekologicky v tomto případě znamená nulovou toleranci škodlivých látek v inkoustu. Tiskárna bude dostupná ve třech šířích a při skutečných nákladech 21 Kč/m2 se řadí k velmi zajímavým produktům na trhu. Maximální dosahované rozlišení je 1440 dpi a pro svůj tisk požaduje rolová necoatovaná média až do síly 500 mic. Od září je každý čtvrtek tento stroj k vidění přímo na showroomu společnosti Multiexpo.

Ministerstvo životního prostředí vypsalo veřejnou zakázku na marketingové aktivity ve vztahu k ovzduší v Moravskoslezském kraji. Realizovat by se měly v listopadu a prosinci. Celkově by zakázka neměla přesáhnout 2 miliony korun. Zájemci se mohou hlásit do 29. října.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů