Úterý, 23. dubna 2024

V ČR SE DEVĚT Z DESETI PIV PRODÁ V EKOLOGICKY NEJŠETRNĚJŠÍCH OBALECH

V ČR SE DEVĚT Z DESETI PIV PRODÁ V EKOLOGICKY NEJŠETRNĚJŠÍCH OBALECH

Český pivní trh patří k nejohleduplnějším na světě, co se týká druhů obalů a jejich šetrnosti k životnímu prostředí. Zhruba polovina veškerého piva se v ČR prodá v jednom z nejekologičtějších balení, tj. v sudech. Dalších cca 40 % piva putuje ke spotřebiteli ve vratných půllitrových láhvích, tedy balení obecně respektovaném jako ekologicky šetrné. Například Plzeňský Prazdroj má v oběhu více než 100 milionů vratných lahví a každou z nich "otočí" více než pětkrát za rok. Tím se český trh výrazně liší od zahraničí včetně zemí našich nejbližších sousedů.

Nerezové sudy jsou 100% recyklovatelné, mají dlouhou životnost - Plzeňský Prazdroj "otočí" jeden sud na domácím trhu v průměru skoro desetkrát za rok. Jakožto velký obal jsou sudy i dopravně výhodné a úsporné. Jedna desetina čepovaného piva se přitom dodává ještě ekologicky šetrnějším způsobem: vozí se v cisternách do tzv. pivních tanků. Nejrozvinutější síť těchto pivnic- tankoven mají v ČR značky Plzeňského Prazdroje, který jich vybavil a zaváží téměř šest stovek.
V zahraničí jsou poměry obalů k životnímu prostředí méně příznivé - viz podíly typů balení na trhu s baleným pivem podle prodaných objemů, v procentech:

Obal ČR Velká Británie Švédsko Polsko Rakousko a Švýcarsko CIS (Rusko, Ukrajina, Kazachstán, Pobaltí)
Sklo vratné 80 0 11 40 44 35
Sklo nevratné 11 29 6 6 24 3
Plechovky 6 70 82 53 32 14
PET 3 1 1 1 0 48

Zdroj: Beverage Can Makers Europe 2009 + výpočty Plzeňského Prazdroje

"Našim dlouhodobým cílem je co nejméně zatěžovat životní prostředí a současně dbát na to, aby další využití či recyklace našich obalů byla co nejsnazší. Proto jsme všechny obaly napříč celým portfoliem obnovili a drtivá většina je nyní vratných, navíc jsou všechny vyrobeny z recyklovatelného materiálu. Snížená hmotnost obalů přináší také úspory v nákladech na transport a sníženou spotřebu pohonných hmot," říká Julian Patton, technický ředitel Plzeňského Prazdroje.

Plzeňský Prazdroj je členem sdružení EKOKOM, které zajišťuje zpětný odběr a využití odpadů z obalů dle platné legislativy v České republice. Díky tomu i jednocestné lahve končí ve zpětném odběru a jsou recyklovány.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů