Čtvrtek, 25. dubna 2024

Solárka jako výjimečný byznys končí. Investoři to chtějí zvrátit

Sněmovna schválila novou daň na fotovoltaiku. Provozovatelé zváží miliardové žaloby na stát.

Solárka jako výjimečný byznys končí. Investoři to chtějí zvrátit

Dvě těžké rány utrpěli včera provozovatelé i výrobci tuzemských solárních elektráren.

Sněmovna schválila novelu zákona o podpoře obnovitelných zdrojů, která na drtivou většinu solárních elektráren zprovozněných v letech 2009 a 2010 uvalila 26procentní srážkovou daň.

Státní Energetický regulační úřad zase o více než polovinu snížil ceny, za které bude od provozovatelů solárních elektráren uvedených do provozu v roce 2011 vykupovat vyrobený elektrický proud.

Pro celý sektor to znamená, že podnikání ve fotovoltaice v České republice, které bylo dlouho považováno za výjimečně výhodný byznys, končí. "Zaplať pánbůh, že rozum zvítězil nad šílenstvím," prohlásil po hlasování ministr životního prostředí Pavel Drobil.

Solárníci ale chtějí situaci, zejména zavedení srážkové daně, zvrátit. Do projektů nainvestovali podle odhadů až 150 miliard korun. "Polovina projektů může díky novele zkrachovat, investoři mohou po státu v arbitrážích a v soudních řízeních požadovat až 260 miliard korun jako náhrady," uvedl včera František Smolka, šéf České fotovoltaické asociace, s tím, že o dalším postupu se poradí v pátek.

Premiér Petr Nečas včera označil námitky provozovatelů slunečních elektráren za bezpředmětné: "Jen jsme vrátili garantovanou návratnost investice na patnáctiletou úroveň. Máme pro to oporu v zákoně."

Jak dopadnou případné soudní spory, nelze předjímat, majitelé solárních elektráren ovšem už nyní budou nuceni jednat o změnách úvěrových podmínek s bankami. "Zatím vyčkáváme, s čím za námi banky přijdou. Určitě ale budeme žádat o prodloužení úvěrů," potvrdil Petr Bína z firmy Sluneta. Podle Tomáše Kofroně, mluvčího Raiffeisenbanky, je tento ústav připraven a bude u každého investora postupovat individuálně.

"Momentálně tím naši investoři přicházejí o zisk, ale nejdou ještě do minusu," řekl Alois Lanegger z Raiffeisen Leasing Real Estate, která spravuje pro investory šestnáctou největší solární elektrárnu v tuzemsku v Českých Velenicích o výkonu 4,57 MW. "Špatné je, že ztrácíme jistotu do budoucna, hlavně pokud výrazně poroste PRIBOR" (sazba, za kterou si banky půjčují na mezibankovním trhu - pozn. red.). Podle Rakušana Laneggera se v České republice kolem solárního byznysu vyskytly tři "unikáty", které ještě nikde na světě neviděl. "Stanovení vysoké podpory, poté to, že na ni tak dlouho nikdo nereagoval a nakonec zpětná změna podmínek," uvedl Lanegger.

Konec atraktivity solárního průmyslu tvrdě pocítí výrobci panelů a jejich dodavatelé. "Budoucnost nemáme žádnou, všech 15 lidí propouštím," uvedl Lubomír Bureš, spolumajitel firmy Nobility Solar Project, která elektrárny staví.

AUTOR: Petr Býma
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů