Čtvrtek, 25. dubna 2024

Moravskoslezský kraj chce zpřísnit ekologická opatření firem

Moravskoslezský kraj chce zpřísnit ekologická opatření firem

Moravskoslezský kraj vyjednává s největšími znečišťovateli v regionu zpřísnění ekologických opatření při smogových situacích. Firmy by se podle návrhu kraje začaly řídit svými regulačními řády dříve, než jim to ukládá zákon. Novinářům to dnes řekl hejtmanův náměstek Miroslav Novák (ČSSD). Kraj by chtěl s firmami ještě letos v prosinci podepsat memorandum, v nichž by se společnosti k tomuto zpřísňujícímu opatření zavázaly.

Regulační řády jsou souborem konkrétních ekologických opatření, jež musí firmy při smogových situacích dodržovat. Podle zákona se musí regulačními řády začít řídit ve chvíli, kdy Český hydrometeorologický ústav vydá signál regulace. Jeho vyhlášení předchází signál upozornění, který podniky upozorňuje právě na možné vyhlášení signálu regulace.

Kraj nyní po firmách požaduje, aby regulační řády dodržovaly už v době upozornění, které navíc může zůstat v platnosti i po odvolání signálu regulace. Například při poslední smogové situaci v regionu by to znamenalo, že by firmy dodržovaly opatření místo tří dnů devět.

Novák dodal, že toto zpřísňující opatření by platilo pro společnosti a jejich provozy, které jsou uvedeny nejen v ústředním, ale i v krajském regulačním řádu.

"Zástupci všech devíti společností, které podléhají regulačním řádům, mě mile překvapili svou vstřícností a ochotou jednat nad tímto mým návrhem. V oblasti sekundární prašnosti, tedy té která se bezprostředně dotýká okolí těch jednotlivých provozů a závodů, jsou k tomu připraveni téměř okamžitě," uvedl Novák.

Mluvčí teplárenské společnosti Dalkia Milan Wagner dnes novinářům řekl, že po přizpůsobení provozních řádů by firma s novým opatřením neměla mít problémy. "Jsme přesvědčeni, že po úpravě v našich provozních řádech jsme schopni regulovat i dříve než nám to zákon ukládá," uvedl Wagner. Při několikadenním dodržování těchto opatření by firmě neměly vzniknout žádné technické problémy.

Mimo to kraj nyní společně s odborníky z Vysoké školy báňské-Technické univerzity Ostrava připravuje projekt, který by mohl zpřesnit, jakou měrou se konkrétní zdroje podílejí na znečištění. Odborníci se chtějí laicky řečeno pokusit rozklíčovat jakousi "DNA" prachových částic z měřicích stanic. Pokud by se jim to podařilo, bylo by pak možné určit, jaké množství prachu pochází z určitého zdroje. Projekt se nyní chystá a jeho náklady jsou odhadovány na 20 milionů korun. Financován by mohl být především z operačního programu životní prostředí a spolufinancován krajem. Pokud se vědcům skutečně podaří prachové částice přesně identifikovat, mohly by být první výsledky známy do dvou let. Kraj chce následně závěry výzkumu využít pro další jednání se znečišťovateli.

S výrazně zhoršenou kvalitou ovzduší se region potýkal naposledy v říjnu. Ovzduší v Moravskoslezském kraji patří dlouhodobě k nejhorším v zemi. Obyvatelstvo je tam vystaveno zvýšené koncentraci znečišťujících látek, které mohou nepříznivě působit na zdraví. Město Ostrava dokonce kvůli ovzduší podalo žalobu na stát, který podle vedení města nepřijal dostatečná opatření pro zlepšení situace.

Martina Helánová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů