Pátek, 29. března 2024

Toto bude precedens, který ovlivní veřejné soutěže na celá léta

Petr Rafaj, předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže..

Toto bude precedens, který ovlivní veřejné soutěže na celá léta

Tendr na odstraňování ekologických škod pozastavil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže do doby, než rozhodne o podnětech, jež podalo konsorcium PPF. Jak dlouho bude soutěž stát, není jasné. "Rozhodneme tak rychle, jak to bude možné," ujišťuje šéf úřadu Petr Rafaj.

HN: Jak jste s posuzováním případu daleko?

Konsorcium PPF bylo ze soutěže vyřazeno celkem ze šesti důvodů: pojištění, prokázání dostatečného obratu, doložení referencí na sanační zásahy, doložení dostatečně kvalifikovaného projektanta, kvalifikovaných dodavatelů a konečně kvůli nedodržení lhůty k podání vysvětlení. My nyní čekáme hlavně na výsledky dvou odborných posudků, které jsme zadali. Jeden posudek zkoumá skládku odpadů v Německu, kterou PPF vykazuje jako referenční stavbu. Druhý zkoumá jejich pojištění. Jsme teď závislí na tom, kdy budou posudky dodány. Snažíme se, aby to bylo co nejdříve.

HN: O dalších důvodech vyřazení PPF ze soutěže už máte jasno?

I ty prověřujeme. Například s prokázáním obratu je potíž - zjišťujeme, které právo pro tento tendr platí, zda české, německé či evropské. Protože každé posuzuje výši obratu jinak. I v tomto případě jsme si nechali udělat dobrozdání.

HN: Na vašem úřadě běží v souvislosti s ekozakázkou ještě další proces - PPF napadla kvalifikační předpoklady svých konkurentů. Víte už, jestli oprávněně?

Zatím jsme nenarazili na problém, který by zakládal důvod ke spuštění správního řízení v této věci. Pokud by se tak stalo, spojíme obě řízení do jediného. Ale zatím pro to důvod nevidím. Narazili jsme sice na několik problematických věcí v kvalifikaci ostatních uchazečů, zjišťujeme detaily, ale zatím není nic, co by tvrdilo, že je nedostatečná.

HN: Kdy bude šetření hotové?

Druhý podnět od PPF nás tolik nezdrží, ten vyřešíme nejpozději ve stejném čase, jako jejich první podání, tedy odvolání proti vyřazení z tendru. Jen kdyby se prokázalo, že i v kvalifikaci konkurentů PPF jsou problémy, a musela se obě řízení spojit do jednoho, pak by to mohlo rozhodování výrazně protáhnout.

HN: Se zkušenostmi, které s tímto tendrem máte: Bylo vůbec vhodné, hledat dodavatele na všechny ekologické škody v jediné soutěži?

Ten tendr je velmi složitý. Objevuje se tu řada nových situací, které náš úřad zatím nikdy neřešil. Některé momenty jsou zralé na velkou právní diskusi - pokud by na ni byl čas. Týká se to hlavně posuzování kvalifikace. Problémy, jež řešíme, budou v mnoha případech precedentní pro budoucí rozhodování o jiných veřejných zakázkách. Není dobré, že musíme rozhodovat pod časovým tlakem, když některá rozhodnutí z tohoto případu budou ovlivňovat veřejné soutěže na roky dopředu.

HN: Jak hodnotíte, že z šesti uchazečů o tak velkou zakázku zbyli v tendru jen tři? Je to standardní?

U velkých zakázek je standardní, že se přihlásí menší počet firem, některé vypadnou kvůli nedostatečné kvalifikaci a zůstane jeden, dva účastníci. Souhlasím, že to není pro zakázku dobré. Ale není to nijak mimořádné.

AUTOR: Zuzana Kubátová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů