Čtvrtek, 28. března 2024

Elektroodpad na severu Moravy budou chránit nové sběrné E-domky

Elektroodpad na severu Moravy budou chránit nové sběrné E-domky

Čtyři desítky sběrných dvorů v Moravskoslezském kraji budou do konce příštího roku vybaveny speciálním zařízením na zpětný odběr vysloužilých elektrospotřebičů. Takzvané E-domky chrání elektrozařízení před nepřízní počasí a hlavně před zloději drahých kovů. Nezisková společnost Asekol jich v loňském roce umístila v kraji sedm, letos přibyly další plechové boudy například ve Frýdku-Místku či Havířově na Karvinsku. Novinářům to dnes řekli zástupci společnosti.

"Mnohá elektrozařízení obsahují drahé kovy jako zlato, stříbro, platinu či měď. Proto do sběrných dvorů přitahují vykradače. E-domky tak pomohou vyřešit dva zásadní problémy: praktickou ochranu před zloději i před nepříznivým počasím," vysvětlil regionální zástupce společnosti Zdeněk Kovářík.

Společnost dodává do sběrných dvorů E-domky zdarma ve dvou velikostech - menší s objemem 26 metrů krychlových a větší se 45 metry krychlovými. V loňském roce Asekol financoval jejich dodávku do měst a obcí z vlastních zdrojů. Letos na celorepublikový projekt získal evropské peníze z Operačního programu Životní prostředí. Příští rok se do projektu v regionu zapojí i Moravskoslezský kraj, který by měl přispět 500.000 Kč.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů