Pátek, 29. března 2024

Ministr Drobil podepsal dotace pro projekty na zlepšování stavu přírody a protipovodňová opatření

Pro úspěšné žádosti z XX. výzvy OPŽP zaměřené na projekty pro zlepšování stavu přírody a krajiny a zlepšování vodohospodářské infrastruktury a snižování rizika povodní je připraveno celkem 1 175 milionů korun.

Ministr Drobil podepsal dotace pro projekty na zlepšování stavu přírody a protipovodňová opatření

XX. výzva zaměřená na Prioritní osu 6 ­- Zlepšování stavu přírody a krajiny a Prioritní osu 1 - Zlepšování vodohospodářské infrastruktury byla vyhlášena 4. 5. 2010. Státní fond životního prostředí ČR přijal celkem 439 žádostí, z nichž hodnotil 373 projektů a řídícímu výboru ke schválení doporučeno 369 žádostí. Řídící výbor jím navržené projekty projednal a doporučil ministrovi životního prostředí ke schválení. Celkové náklady schválených projektů jsou odhadovány na více než 1,5 miliardy korun. Celková výše podpory činí více než miliardu korun (1 175 155 293 Kč).

Zlepšování stavu přírody a krajiny

V rámci Prioritní osy 6 - Zlepšování stavu přírody a krajiny ministr na doporučení Řídícího výboru schválil projekty zaměřené na implementaci a péči o území soustavy Natura 2000, podporu biodiverzity, obnovu krajinných struktur, optimalizaci vodního režimu krajiny, podporu regenerace urbanizované krajiny a prevenci sesuvů a skalních řícení.

"Z těchto oblastí podpory patří k nejoblíbenějším mezi žadateli projekty, které podporují regeneraci urbanizované krajiny," uvedla předsedkyně Řídícího výboru OPŽP a první náměstkyně ministra životního prostředí Rut Bízková.

Protipovodňová opatření a vodohospodářská infrastruktura

V rámci Prioritní osy 1 - Zlepšování vodohospodářské infrastruktury a snižování rizika povodní byly Řídícím výborem OPŽP ministrovi životního prostředí doporučeny ke schválení projekty zabývající se zlepšením systémem povodňové služby a eliminací povodňových průtoků.

"Důvodem, proč byly v rámci XX. výzvy vedle prioritní osy šest přijímány i žádosti pro prioritní osu 1, je skutečnost, že některá opatření se v rámci obou os prolínají," uvedla Rut Bízková.

Dodatečně hodnocené projekty

Řídící výbor se dále zabýval žádostmi dodatečně hodnoceným v rámci XII. výzvy OPŽP v oblasti podpory 1.1 - Snížení znečištění vod a dále dodatečně hodnocenými žádostmi v rámci XIII. výzvy OPŽP v prioritní ose 1 - Zlepšování vodohospodářské infrastruktury.

Schválené a zamítnuté projekty z XX, XII a XIII výzvy ke stažení

Zdroj:Operační program Životní prostředí
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů