Čtvrtek, 28. března 2024

Vláda přerušila jednání o miliardové ekologické zakázce

Vláda přerušila jednání o miliardové ekologické zakázce

Vláda na svém večerním zasedání jednala o miliardové zakázce na likvidaci starých ekologických škod, ale jednání o takzvaném ekotendru přerušila. Na tiskové konferenci po jednání kabinetu to řekl premiér Petr Nečas s tím, že další podrobnosti ministři sdělovat nebudou. Materiály projednávají v utajeném režimu.

Ministerstvo financí nedávno informovalo, že termín pro podání nabídek na miliardovou zakázku na sanaci starých ekologických škod původně stanovený na 7. prosince se odkládá. Důvodem je předběžné opatření Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže z 23. září, kterým bylo zadávací řízení pozastaveno.

Již na konci září mluvčí ministerstva financí informoval, že kvůli rozhodnutím antimonopolního úřadu se termín ze 7. prosince posune na příští rok. "Předpokládám, že nový termín pro podání nabídek připadne nejdříve na jaro příštího roku, spíše ale později," řekl tehdy ČTK mluvčí Ondřej Jakob.

Antimonopolní úřad pozastavil miliardovou zakázku na sanaci ekologických škod ke konci září na návrh konsorcia PPF Advisory, které se ohradilo proti svému vyloučení z tendru. Úřad se už druhým vyloučením konsorcia zabývá od srpna. V prvním případě antimonopolní úřad sdružení loni v říjnu vyhověl a vrátil jej do hry o zakázku. Ministerstvo financí sdružení vyloučilo podruhé letos v červenci. V tendru tak prozatím zůstali tři uchazeči.

MF vyhlásilo tendr na odstranění starých ekologických škod jednou velkou zakázkou na konci roku 2008. Hodnota garancí za neodstraněné ekologické závazky státu, které vznikly před rokem 1992, je asi 115 miliard korun. Kritici soutěže tvrdí, že tendr je předražený a může připravit stát o desítky miliard korun. Samotnou cenu MF nechce kvůli běžícímu tendru zveřejnit.

Podle informací tisku však Česká inspekce životního prostředí nedávno dokončila detailní průzkum tří stovek znečištěných lokalit a vyčíslila cenu sanací na 40 až 50 miliard korun. Podle úterních informací serveru Aktuálně.cz by stát za obří zakázku na odstranění starých ekologických škod mohl zaplatit dokonce jen mezi 25,3 až 31,7 miliardami korun. Server se přitom odvolává na důvěrný dokument ministerstva životního prostředí.

Ministerstvo financí koncem září oznámilo, že připravilo způsob a metodiku, jak dojít k odhadu skutečných nákladů zakázky na odstranění starých ekologických škod. Podle analýzy zadané v roce 2008 tehdejším ministrem životního prostředí Martinem Bursíkem (SZ) činí cena všech sanací starých ekologických závazků státu 40 miliard korun.

Do ekologického tendru se původně přihlásilo šest uchazečů, ministerstvo v prvním kole tři z nich vyřadilo. Mezi uchazeči tak zůstala Geosan Group, Marius Pedersen Engineering a společnost Environmental Services.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů