Čtvrtek, 18. dubna 2024

Nečas hrozí rezignací, pokud projde obří ekologický tendr

Nečas hrozí rezignací, pokud projde obří ekologický tendr

Premiér Petr Nečas podle informací Lidových novin (LN) svým kolegům z vedení ODS sdělil, že pokud by miliardová zakázka na odstranění starých ekologických škod byla schválena, podá demisi. Nikdo z vedení strany, včetně Nečase, ale nechtěl tuto informaci potvrdit, uvedly dnešní LN.

Nečas prý spolustraníkům řekl, že po rozlepení obálek nechce vybrat nikoho a celý tendr by rád zrušil. Naopak, jestli vláda ekozakázku schválí, je připraven rezignovat. Nečas toto své vyjádření ale vyloženě nevyvrátil. "K důvěrným jednáním vedení ODS se nebudu vyjadřovat," řekl LN.

Podle informací LN premiér svůj postoj opíral o tvrzení, že ekozakázka ohrožuje důvěryhodnost vlády, protože je kolem ní tolik pochybností, že i kdyby byla úplně čistá, nikdo by tomu neuvěřil.

Nečasovi se údajně nelíbí ani to, že by se firmy zapojené do soutěže mohly domluvit na vytvoření jakéhosi superkonsorcia. Tedy že by vítězná společnost zadávala práci na likvidaci ekologických škod všem ostatním poraženým firmám, které se soutěže účastní. Takovému scénáři přitom leccos nasvědčuje.

Na úterním jednání kabinetu přinesli vlastní návrhy ministr životního prostředí Pavel Drobil (ODS) a ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Vzhledem k tomu, že se vláda rozhodla věc řešit v důvěrném režimu vyhrazené, její členové jednání nijak nekomentují.

Podle LN je vláda vzala na vědomí, ale žádný zásadní krok učiněn nebyl. Kabinet totiž stále čeká, zda Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) vrátí do hry konsorcium vedené finanční skupinu PPF. Teprve až toto rozhodnutí padne, budou se moci otevřít obálky s nabídkami.

Ministerstvo financí vyhlásilo tendr na odstranění starých ekologických škod jednou velkou zakázkou na konci roku 2008. Hodnota garancí za neodstraněné ekologické závazky státu, které vznikly před rokem 1992, je asi 115 miliard korun. Kritici soutěže tvrdí, že tendr je předražený a může připravit stát o desítky miliard korun.

Podle informací LN Česká inspekce životního prostředí vyčíslila cenu sanací pod 40 miliard korun. Podle informací serveru Aktuálně.cz by stát za obří zakázku na odstranění starých ekologických škod mohl zaplatit dokonce jen mezi 25,3 až 31,7 miliardami korun. Server se přitom odvolává na důvěrný dokument ministerstva životního prostředí.

Ministerstvo financí žádnou konkrétní částku nezveřejnilo. Ministr Kalousek si vyžádal čas na další analýzu. Jeho blízcí spolupracovníci podle LN ovšem tvrdí, že chce předložit ještě nižší odhad ne inspekce životního prostředí.

Konsorcium vedené PPF je podle LN připraveno jít do ekotendru s nabídkou těsně pod 40 miliard korun. Člen nejvyššího vedení Kellnerovy skupiny Vladimír Mlynář, exministr informatiky a bývalý šéf poradců minulého premiéra Jana Fischera, prý mluví o částce v rozmezí 37 až 38,4 miliardy korun, kterou by PPF mohla nabídnout, pokud by se do soutěže vrátila. Mlynář to ale nechce komentovat.

Do ekologického tendru se původně přihlásilo šest uchazečů, ministerstvo v prvním kole tři z nich vyřadilo. Mezi uchazeči tak zůstala Geosan Group, Marius Pedersen Engineering a společnost Environmental Services.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů