Pátek, 19. dubna 2024

Aktuální informace o programu Zelená úsporám

V programu Zelená úsporám probíhá od 31. 10. stále kontrola přijatých žádostí, když ještě zbývá zkontrolovat 14 000 žádostí.

Aktuální informace o programu Zelená úsporám

Podle předběžných odhadů SFŽP je možné očekávat převis mezi 3 až 5 miliardami korun.

Aktuální průměrná dotace se pohybuje v rozmezí 60 až 65 %. V současné době vedeme jednání s kupci emisních kreditů, protože uvažujeme o snížení dotace v řádu několika procentních bodů, tak abychom mohli uspokojit všechny žadatele, kteří podali žádost dle podmínek programu.

"V průběhu celého roku 2009 bylo přijato 3 100 žádostí. V posledním týdnu před přerušením programu pak celkem 10 425 žádostí, což je výrazně více než SFŽP očekával. Tento extrémní nárůst počtu přijatých žádostí je nad naší administrativní a personálně-technickou kapacitu a není možné tyto projekty zkontrolovat do konce ledna. Proto lze očekávat, že program nebude otevřen 1. února, jak bylo původně deklarováno," řekla 1. náměstkyně ministra Rut Bízková.

Celkem 20 000 žádostí v objemu 5,7 miliard korun schválených na 91. Radě fondu, která se konala 30. září, a na 92. Radě fondu, která se konala 11. listopadu, bude vyplaceno v původní, požadované výši. Prostředky mohou žadatelé očekávat do konce března příštího roku.

V současné době je v programu Zelená úsporám evidováno 75 000 žádostí. Ministerstvo životního prostředí podniká účinné kroky k důsledným kontrolám realizovaných opatření, převážně se jedná o zateplení bytových panelových domů a výměnu starých kotlů na fosilní paliva za kotle na biomasu. V současné době probíhají další jednání s kupci emisních kreditů.

Program Zelená úsporám byl zahájen v dubnu 2009 a je určen na podporu úspor energie a využití obnovitelných zdrojů energie v obytných domech. Podpora se poskytuje formou nenárokové dotace. Program je financován z příjmů z prodeje jednotek AAU, které byly doposud prodány ve smluvní ceně 19,6 miliard korun.

Kontakty:
Lenka Brandtová, tisková mluvčí SFŽP ČR
Tel.: 267 994 500
Mobil: 606 709 954
E-mail: lenka.brandtova@sfzp.cz
www.sfzp.cz, www.zelenausporam.cz, www.mzp.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů