Čtvrtek, 28. března 2024

Žaloby solárních investorů zvládneme

Daniel Beneš, výkonný ředitel ČEZ

Žaloby solárních investorů zvládneme

Po včerejšku je definitivně rozhodnuto. Obří tendr na dostavbu nových jaderných bloků v Temelíně se zpozdí o rok. Nový harmonogram tendru schválila včera dozorčí rada české energetické jedničky. Zatímco nové termíny soutěže, kterou sleduje celý svět, jsou jasné, stále nejasnější je, kolik jaderných bloků z původně plánovaných pěti ČEZ od vítěze soutěže vlastně odebere. "Může se stát, že výkon nových Dukovan nakonec nebude potřebný. Nevíme, kolik bloků uplatníme. Zatím je soutěž na dva," říká výkonný ředitel ČEZ Daniel Beneš.

HN: Jaký je nový harmonogram dostavby Temelína?

Do příštího roku potrvá druhé kolo soutěžního dialogu, kde se budou upřesňovat technické věci s uchazeči. V druhé polovině příštího roku předložíme poptávku, v roce 2012 budeme čekat předložení nabídek, doufejme, že budou tři. A v roce 2013 bude vyhodnocení. Zhruba do konce prázdnin vybereme vítěze a do Vánoc podepíšeme smlouvu.

HN: Objevily se různé důvody, proč se tendr zdrží. Jaké jsou ty skutečné?

Hlavní důvod je, byť to nikdo z uchazečů nepřizná, že nás neuspokojilo první kolo co do detailnosti a úplnosti jejich informací. Potřebujeme s uchazeči ještě spoustu věcí konzultovat. Druhý důvod je, že chceme rozhodnout o vítězi zakázky, až budou mít všichni uchazeči dostavěný referenční blok někde ve světě. Všichni tři mají typ, který nabízejí, teprve ve výstavbě. Všichni mají určité zpoždění. Takže se chceme vyhnout tomu, abychom kupovali něco, na co se nemůžeme podívat v provozu. U všech tří zájemců se jedná o novou generaci bloků. Francouzi ho teď staví ve Finsku, Američané a Rusové v Číně. A je tu ještě jeden důvod.

HN: Jaký?

Nastala krize a propadla se poptávka po elektřině. To změnilo odhad poptávky po roce 2020, takže není nutné, aby v tomto roce elektrárna Temelín stála. Elektřina z ní nebude potřeba dříve než kolem roku 2023. Stejně tak se tento posun dotkne i Dukovan.

HN: Může se stát, že pokud by uchazeči nestihli dostavět referenční bloky, že by se soutěž znova posouvala?

Já si další posun nepřipouštím. Předpokládáme, že všichni tři je budou mít hotové.

HN: Pořád platí, že po Temelínu budete stavět nové bloky i v Dukovanech?

Může se teoreticky stát, že v budoucnu budou od státu nebo orgánů Evropské unie zavedeny regulatorní nebo legislativní pravidla, která budou podporovat například obnovitelné zdroje takovým způsobem, že bude ještě masivnější jejich nárůst po roce 2020. Pak by instalovaný výkon v Dukovanech nebyl potřebný.

HN: Jak pravděpodobné tedy je, že od uchazečů v jaderném tendru opravdu koupíte pět bloků, jak jste původně plánovali?

To neumím odhadnout. Teď máme tendr jen na dva bloky, na další tři je jen opce. Je to mimo jiné test, zda získáme nějakou množstevní slevu. Ale jestli se nakonec postaví pět bloků, to neumím říct, to další je ve fázi úvah.

HN: Co pro vás znamená zdanění emisních povolenek a solárních elektráren, které zavádí nový zákon, minulý týden podepsaný prezidentem?

Negativní dopad do našeho hospodaření. Jen v příštím roce to budou zhruba 4 miliardy, které státu odvedeme. Už s tím počítáme v našem rozpočtu na další rok.

HN: Sníží se kvůli tomu investice ČEZ?

Ne, vzhledem k tomu, že se jedná o krátkou dobu, nebude to mít nějaký zásadnější vliv. Ale o tuto částku se sníží samozřejmě zisk.

HN: Ministr financí Miroslav Kalousek už dříve řekl, že i přes očekávaný nižší zisk ČEZ bude od vás chtít v příštím roce stejnou dividendu. Je to reálné?

Firma musí pracovat i s variantou, že bude ministr chtít stejnou dividendu. ČEZ má schválenou dlouhodobou dividendovou politiku 50 až 60 procent z celkového zisku. My se v posledních letech pohybujeme na 55 procentech, ale já nevím, jestli pan ministr Kalousek hovořil o tomto poměru nebo v absolutních číslech. Počítáme s tím, že 55 procent bez problému dodržíme.

HN: Jaké další hlavní vlivy budou ovlivňovat v příštím roce váš byznys?

Nejvíc poptávka po elektřině. Předpokládáme, že ještě zhruba do roku 2013 bude trvat krize, nedá se čekat zvláštní oživení ani růst cen. A naše příjmy jsou dané právě cenou elektřiny. Také nás ovlivní různé regulatorní změny. Ale v tomto ohledu jsem optimista, tam já žádné zásadní změny nečekám. Jediné, co ještě zůstává otevřené, je otázka bezplatných emisních povolenek po roce 2013 (ČEZ má dostávat po roce 2013 povolenky zdarma jako kompenzaci za ekologické projekty, ministertsvto financí však prosazuje jejich zrušení. ČEZ by je pak musel nakupovat - pozn. red.).

Prodávat majetek nemusíme, jsme zdraví

HN: Jak se v ČEZ bude vyvíjet zaměstnanost?

Počet zaměstnanců bude klesat. To souvisí s naší orientací na úspory. Zatím nemohu říci přesná čísla. Ale není třeba čekat hromadné propouštění, žádné drastické změny počtu zaměstnanců. Co je velmi dobré - podařilo se nám ukončit kolektivní vyjednávání s odboráři, uzavřeli jsme dohodu o nulovém nárůstu platů. Je to už druhý rok po sobě, co máme vyjednaný nulový nárůst.

HN: Nepřistoupí ČEZ k prodeji části majetku, tak jak to nyní dělají téměř všechny velké evropské energetiky?

Proč myslíte, že jiné energetické skupiny prodávají? Uvědomte si, co se stalo v evropské energetice. Té se několik let velice dařilo, všem energetickým skupinám rostly zisky. Pak ale cena brutálně spadla, z nějakých 80 až ke 40 eurům za megawatthodinu. Tím logicky spadl i zisk jednotlivých společností. Dluhová kapacita, tedy to, kolik si mohou jednotlivé firmy půjčit, se odvíjí od jejich zisku EBITDA. Energetiky začaly méně vydělávat a tím klesá objem peněz, které si mohou půjčit. Proto museli všichni šlápnout na brzdu a přehodnotit rozvojové plány. A teď jde o to, v jaké je kdo pozici. ČEZ na tom byl dobře, lépe než jeho konkurenti jako E.ON či Enel. Proto ta změna pro nás nebyla tak zásadní. Navíc jsme udělali ještě jednu dobrou věc - pokles ceny elektřiny jsme předvídali, a tak jsme začali elektřinu prodávat na delší období dopředu. Neměli jsme jen roční, ale i dvouleté a tříleté kontrakty. A tím jsme si fixovali cenu - máme prodanou elektřinu zčásti za cenu před krizí - a zabrzdili jsme tak prudký cenový pád. Proto nám nehrozí strmý propad zisku. A tak už loni všem velkým energetikám zisky klesaly o pět až deset procent, ale nám ještě rostly.

HN: Na váš zisk ale doplácejí spotřebitelé. Nesnaží se vaši partneři z vysokých předkrizových cen vyvázat?

Jistě, že se někteří snaží, nemají k tomu ale moc možností. Ale vraťme se k případným prodejům aktiv. I my přehodnocujeme naše dluhové možnosti, měníme priority projektů, stáhli jsme se z řady uvažovaných investic například v Polsku, řadu chystaných projektů jsme odložili, některé zastavili. Snažíme se svou dluhovou kapacitu uřídit tak, abychom neměli v budoucnu problém.

HN: Letos jste začali zákazníkům kromě elektřiny nabízet i plyn. Jakou pozici na trhu chcete zaujmout?

Nemáme tendenci stát se lídrem obchodu s plynem. Dnes už máme přes padesát tisíc zákazníků, v příštím roce jich budeme mít přes 100 tisíc. Já si myslím, že budeme někde v první pětce největších prodejců. A chceme se v příštím roce v retailovém prodeji plynu významněji pohybovat i na Slovensku.

HN: O vstupu do plynárenství v jiných zemích než na Slovensku neuvažujete?

Zatím ne.

Eliminovali jsme riziko korupce

HN: ČEZ chystal velkou veřejnou zakázku na vyčlenění správy svých datových center, mluvilo se až o desetimiliardovém objemu. Soutěž jste zastavili v momentě, kdy média upozornila, že mezi zájemci je neprůhledná firma Alseda Data, napojená na lobbistu Ivo Rittiga. Jaký je další osud tendru?

Deset miliard? Nevím, kde to berete, objem zakázky do okamžiku podání nabídek nikdo nezná! My jsme chtěli outsourcingem našich datových center uspořit. Spustili jsme veřejnou zakázku, v které by probíhal soutěžní dialog s uchazeči, a z diskuse nám vyplynulo, že naše očekávání rozsahu zakázky se výrazně liší od toho, co nám jsou schopni nabídnou soutěžitelé. Prostě by se nám to nevyplatilo, a tak jsme tendr zrušili.

HN: Nebylo důvodem spíš to, že se začala jako favorit rýsovat právě neprůhledná Alseda Data a začalo se mluvit o možné korupci?

Já nevím, jak je kdo průhledný či neprůhledný. Kdyby se ty firmy jmenovaly jakkoliv jinak, stejně bychom to zastavili, protože by se nám to nevyplatilo. Došli jsme k tomu, že si nejprve uděláme vlastní konsolidaci, najdeme úspory a někdy na jaře příštího roku budeme vidět, zda bude outsourcing v určitém rozsahu výhodný.

HN: Kritika ČEZ za uzavírání obchodů s neprůhlednými firmami se objevila už dřív - třeba když jste podepsali s rovněž neprůhlednou firmou kontrakt na ukládání jaderného odpadu. Vám nevadí, když nevíte, komu ČEZ vyplácí peníze?

Mně osobně se to nelíbí, ale poraďte mi, jak to udělat, aby se v soutěžích o veřejné zakázky nevyskytovaly firmy s neprůhlednou majetkovou strukturou!

HN: Nemůžete při zadání žádat, aby vám uchazeči odkryli vlastníky?

Nám právníci říkají, že takto to udělat nejde. Možná se ale v tomto směru změní zákon - já bych to ocenil.

HN: Vaše firma ČEZ Distribuce teď ve velkém připojuje solární zdroje. Před koncem roku s tím finišují tisíce investorů, protože kdo nestihne dokončit svůj projekt, přijde o dotace. Jak to vaši lidi zvládají?

Je to obrovský nápor, naprosto abnormální situace, s jakou jsem se v české energetice ještě nesetkal. Je to způsobeno tím, že podmínky pro podporu solárních zdrojů se měnily skoro ze dne na den. Ale náš tým odvádí výbornou práci.

HN: Objevuje se řada stížností, že někteří žadatelé o připojení byli svévolně odmítnuti. Nesesype se na vás kvůli tomu spousta žalob o náhradu škody?

Investorů jsou stovky a všichni své projekty včas připojit nestihnou. Víme, že ČEZ Distribuce bude čelit žalobám. A teď jde o to, aby společnost všechny žaloby ustála. ČEZ Distribuce se musí chovat transparentně a být schopna doložit své počínání, musí být připravena obhájit u soudů svůj postup. Firma si toho je vědoma.

HN: V závodě o připojení se hraje o desítky, stovky milionů. Nesnaží se někteří investoři vaše lidi podplácet? Dost se mluví o korupčních tlacích.

Taky jsem o tom slyšel. Ale ČEZ Distribuce má nastavený systém, aby se výrazně eliminovalo riziko korupce. Možnost, že by jeden úředník ČEZ Distribuce byl schopen ten proces ohnout a někomu pomoci, je výrazně eliminována. O připojení nerozhoduje jeden člověk. Řešíme totiž i jinou věc - nejen, aby naši lidi nebyli vystaveni korupčním nabídkám, ale také aby nebyli vystaveni nátlaku, ohrožování, vydírání. Na protokolu o připojení nestačí proto jeden podpis našeho úředníka.

HN: Co vaše vlastní elektrárny? Letos jste těsně před koncem roku dokončili několik projektů o celkové kapacitě přes 100 megawattů. Taky jste bojovali o čas. Stihli jste je všechny připojit?

Nemám informace, že by některý z našich projektů nebyl připojen.

Všichni tři zájemci o dostavbu Temelína mají zpoždění s výstavbou svých nejnovějších bloků jaderných elektráren. Temelínský tendr se zpozdil i proto, že se chceme vyhnout tomu, abychom kupovali něco, na co se nemůžeme podívat v provozu.


ČEZ

Energetický obr
Největší česká a třetí největší firma střední a východní Evropy zaznamenala za rok 2009 zisk 51,9 miliardy při tržbách 196 miliard korun. Za rok 2011 očekává firma zisk 42,4 miliardy korun.

Nová vize
V roce 2011 firma odstartuje program Nová vize, který má výrazně uspořit náklady a zvýšit její konkurenceschopnost. Cílem je zefektivnit procesy napříč celou společností: od těžby uhlí po prodej elektřiny koncovému spotřebiteli (zefektivnění výroby elektřiny, snížení počtu zaměstnanců, zvýšení efektivity distribuce, zvýšení marže).

4,6 miliardy korun
O tolik se podle Beneše sníží zisk ČEZ v roce 2011 v důsledku schválení solárního zákona.

2023
ELEKTŘINA Z NOVÉHO TEMELÍNA
Až v roce 2023 může být podle propočtů ČEZ potřeba elektřina z nových jaderných bloků.


Profil


DANIEL BENEŠ 40
Výkonný ředitel ČEZ, a. s. Vystudoval Strojní fakultu Vysoké školy báňské v Ostravě a Brno Business School při Nottingham Trent University. Začínal ve firmě Bohemia - coal, později pracoval ve firmě TCHAS. V ČEZ působí od roku 2004, ve funkci výkonného ředitele od roku 2007.

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů