Pátek, 19. dubna 2024

Téměř třetina českých domácností skladuje nepoužívané elektro

Po Vánocích se situace ještě zhorší - pod stromečkem bude dominovat elektronika..

Téměř třetina českých domácností skladuje nepoužívané elektro

Podle nedávného průzkumu společnosti ASEKOL a dalších kolektivních systémů, které se zabývají zpětným odběrem a recyklací elektrozařízení, si téměř třetina českých rodin doma nechává nepoužívané elektrospotřebiče. Jedná se o tisíce tun elektroodopadu, který tlí ve sklepech a komorách namísto toho, aby byl recyklován. Jeho počet ještě vzroste po Vánocích, protože právě elektronika patří mezi nejfrekventovanějšími dárky a nákupem nového spotřebiče se nahrazuje ten starý. Prodejci uvádějí, že prodej elektroniky vzrostl oproti loňsku dvojnásobně. Nejčastěji se jedná o mobilní telefony, LCD televize a elektronické hračky. ASEKOL odhaduje hmotnost přírůstku spotřebičů v domácnostech o Vánocích na 3 500 tun.

Podle nedávného průzkumu společnosti ASEKOL a dalších kolektivních systémů se u 29 % českých domácností stále nacházejí staré vyřazené elektrospotřebiče. "V českých domácnostech se aktuálně nalézá opravdu velké množství vyřazené elektroniky, jejíž hmotnost lze odhadovat až v desítkách tisíc tun. Je třeba si uvědomit nejen to, že tyto přístroje obsahují řadu jedovatých látek jako olovo či rtuť, ale jejich recyklací by se daly ušetřit i přírodní zdroje," přibližuje situaci Hana Ansorgová, manažerka komunikace společnosti ASEKOL.

S přicházejícími Vánoci se navíc lidé budou zbavovat nepotřebných eletrospotřebičů ve větším množství a zásoby vyřazené elektroniky tak budou v domácnostech narůstat. Mezi nejoblíbenější dárky totiž letos opět patří interaktivní hračky, menší formáty LCD televizorů, domácí počítače a notebooky. Po Vánocích by v domácnostech mohlo přibýt dalších téměř 3 500 tun starých elektrozařízení.

Přitom možnost odevzdání elektrospotřebiče se pro občany stále zjednodušuje. Hana Ansorgová vysvětluje: "Kromě tradiční sítě sběrných dvorů, kde mohou lidé odevzdávat větší spotřebiče jako například televize nebo počítačové monitory, nabízíme v České republice i širokou síť sběrných nádob. Lidé mají v současnosti například možnost nosit elektroodpad do více než 2000 E-boxů, což jsou speciální nádoby na drobný elektroodpad umísťované na úřadech, ve firmách a dalších institucích."

Další možností jsou stacionární červené kontejnery. "ASEKOL jako první v Evropě inicioval myšlenku vytvořit kontejnery na sběr elektroodpadu a baterií. Tyto nádoby se v současné době začínají objevovat hned vedle dalších barevných nádob určených pro třídění plastu, papíru nebo skla," vysvětluje Ansorgová a dodává: "Dosud je jich po Česku téměř 200, ale do konce června příštího roku jich plánujeme rozmístit dalších 1 200 kusů." Do tohoto kontejneru patří baterie a drobná elektrozařízení, jako jsou například kalkulačky, rádia, drobné počítačové vybavení, discmany, telefony a elektronické hračky.

Třídění elektroodpadu je důležité pro životní prostředí. Spotřebiče obsahují drahé kovy a další látky, které se pro výrobu musejí složitě získávat těžbou. "Recyklací je možno opětovně využít kolem 80 % hmotnosti elektrozařízení. Smysl třídění je však i v eliminaci zdraví škodlivých látek, jako je kadmium či arzén, které se v případě vyhození spotřebiče do popelnice začnou uvolňovat," říká Ansorgová.

V ČR se však množství vybraných elektrospotřebičů každý rok zvyšuje. Loni odevzdal každý Čech k recyklaci průměrně 5,5 kg starých elektrozařízení, což bylo o třetinu více než v roce 2008.

Kontakt:
ASEKOL s. r. o.: Čs. exilu 2062/8, Praha 4, manažerka komunikace: Hana Ansorgová, e-mail: ansorgova@asekol.cz, tel.: 602 164 173, www.asekol.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů