Pátek, 19. dubna 2024

Aukce povolenek mají rozpočtu pomoct k pěti miliardám

Aukce povolenek mají rozpočtu pomoct k pěti miliardám

Snížit rozpočtový schodek o zhruba pět miliard korun by v příštích třech letech měly pomoct aukce emisních povolenek. Jde o polovinu z předpokládaného celkového výnosu dražeb, druhou musí stát podle pravidel EU použít na opatření ke zlepšení životního prostředí. Ministr Tomáš Chalupa (ODS) by chtěl peníze v prvé řadě použít na dotace na zateplování domů, nově včetně novostaveb. Podle ministerstva financí budou prioritou energetické úspory ve veřejných budovách.

"Hlavním cílem této vlády je konsolidace veřejných rozpočtů, proto druhá polovina výnosů umožní, jako příjem státního rozpočtu, snížení schodku státního rozpočtu. Opatření bude platné po celé obchodovací období 2013 - 2020," sdělil ČTK mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob na dotaz, zda stát neinvestuje do životního prostředí z výnosů víc, než činí minimální požadavek EU.

Co se týká druhé poloviny, ministerstvo financí podle Jakoba podporuje zejména opatření na zateplení veřejných budov, která budou dlouhodobě generovat úspory provozních nákladů z veřejných rozpočtů. "Můj resort by jak známo preferoval, aby tyto prostředky směřovaly primárně na program v oblasti úspor energií, který by vycházel ze zkušeností se Zelenou úsporám," sdělil ČTK k využití výnosů ministr Chalupa. V lednu představil plán, podle kterého by část peněz měla směřovat jako dotace do rodinných domů a bytů, příčemž nově i do novostaveb, a část do veřejných budov. V Zelené úsporám stát rozdá celkem zhruba 20 miliard korun.

Konkrétní rozhodnutí o využití výnosu z prodeje povolenek podle nových pravidel bude dáno zákonem o podmínkách obchodování s povolenkami, který Chalupa hodlá předložit vládě v polovině května.
Podle ekologického sdružení Hnutí Duha by stát měl investovat do energetických úspor, nový program by se měl týkat soukromých i veřejných budov. Podle ředitele sdružení Vojtěcha Koteckého ale ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) odčerpáváním peněz poškozuje rozpočet. "Stát by na daních za stavební práce a výrobu materiálu vybral zhruba stejně, jako do takového programu vloží. Poměrně malá pomoc - například bezúročné půjčky - totiž řadě rodin umožní, aby šly do projektů několikanásobně větších, než kolik činí státní příspěvek. A hlavně - takový program ušetří rodinám na vytápění tisíce korun ročně a srazí naši nechtěnou závislost na uhelných velkodolech i na plynu z Ruska," uvedl.

Ministr průmyslu Martin Kuba (ODS) by výnosy z povolenek směřoval do snižování emisí tuzemského průmyslu. V březnu řekl, že především teplárenská přenosová soustava se potýká s velkými energetickými ztrátami. Investice do zlepšení těchto systémů by se mohly vyplatit víc než investice do úspor u konečných spotřebitelů, myslí si.

Zatím není jisté, kolik přesně budou výnosy z emisních povolenek za roky 2013 až 2020 činit. Původně se počítalo s více než 100 miliardami korun, cena povolenek v minulých měsících ale výrazně klesla. Podle propočtů ministerstev by v prvním roce obchodování, tedy v roce 2013, měl výnos činit 2,9 miliardy korun. V roce 2014 zhruba 3,6 miliardy korun a v roce 2015 asi 4,3 miliardy korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů