Pátek, 29. března 2024

Společná výroba tepla a elektrické energie

Kombinovaná výroba tepla a elektrické energie představují efektivní technologii s mimořádně velkým potenciálem, protože vhodně využívá teplo, které vzniká při výrobě elektrické energie...

Společná výroba tepla a elektrické energie

Ochrana ovzduší a zodpovědné zacházení s přírodními zdroji patří k hlavním výzvám naší doby. Na základě vývoje v Evropě, kde se v nejbližší době očekává snížení výroby elektrické energie pomocí jádra, tak nabývá na významu využití obnovitelných energií a efektivních technologií.

Kombinovaná výroba tepla a elektrické energie představují efektivní technologii s mimořádně velkým potenciálem, protože vhodně využívá teplo, které vzniká při výrobě elektrické energie. Na rozdíl od běžné oddělené výroby tepla a elektrické energie (elektrická energie z elektrárny, teplo z kotelny) snižují systémy pro kombinovanou výrobu elektrické energie a tepla s provozem na plyn spotřebu primární energie až o 25 % a CO2 emise asi o třetinu.

Důležitým předpokladem pro hospodárný provoz systémů pro kombinovanou výrobu tepla a elektrické energie jsou co nejdelší doby chodu. Z toho důvodu se dosud kogenerační jednotky používaly převážně v objektech s vysokou celoroční spotřebou elektrické energie a tepla - například v nemocnicích, obchodních a průmyslových provozech. Inovativní jednotka Vitotwin 300-W je kompaktní systém mikrokogenerace, který umožňuje použití efektivní technologie zvláště pro modernizaci rodinných a bytových domů. Rozsáhlé využití nachází Vitotwin 300-W také u ohřevů bazénů a větších spotřeb teplé vody.

ODPADNÍ TEPLO

Aby bylo zajištěno vysoké vytížení po celý rok, musí se mikrokogenerační systémy dimenzovat tak, aby pokryly základní potřebu tepla. K tomu se v zařízení Viessmann Vitotwin 300-W používá Stirlingův motor, který na rozdíl od běžného Ottova motoru nevyžaduje údržbu. Odpadní teplo motoru vystačí k tomu, aby téměř úplně převzalo vytápění obytných prostor a přípravu teplé vody. Pouze ve velmi chladných zimních dnech a pro rychlou přípravu teplé vody se automaticky zapne integrovaný špičkovací plynový kondenzační kotel Vitodens 200-W.

Elektrická energie vyráběná pomocí Stirlingova motoru najde své využití rovnou v domě. Tím se snižuje odběr elektřiny od dodavatele. Vyrobí-li mikrokogenerační jednotka více elektřiny, než odpovídá aktuální potřebě, může se tato část odvést do veřejné sítě - v současné době je hrazena částkou v rozmezí 0,59 - 1,63 Kč za kilowatthodinu (úplné informace dle aktuálního rozhodnutí ERÚ a podpory KVET). Díky tomu a vysokému vytížení zařízení se investice do inovativního zařízení Vitotwin 300-W vrátí již po několika letech.

KOMPAKTNÍ ZAŘÍZENÍ

Vitotwin 300-W je inovativní systém pro kombinovanou výrobu tepla a elektrické energie v rodinných a bytových domech. Dosud se pro kombinovanou výrobu tepla a elektrické energie používaly především větší kogenerační jednotky, které se provozují hlavně v obchodní a průmyslové sféře. Inovativní jednotka Vitotwin 300-W je kompaktní zařízení pro kombinovanou výrobu tepla a elektrické energie s provozem na plyn, které umožňuje použití efektivní technologie zvláště pro modernizaci v rodinných a bytových domech a dále například v systémech s ohřevem bazénu.

DVOJÍ ÚČINEK, KTERÝ SE VYPLATÍ

Elektrická energie, kterou při výrobě tepla vyprodukuje Vitotwin 300-W, pokryje základní potřebu rodinného domu. Tím se snižuje odběr elektrické energie od dodavatele. Jak energie, která se využije pro vlastní potřebu, tak nespotřebovaná elektrická energie, která se může odvést do veřejné sítě, jsou finančně podporovány.

Vitotwin 300-W je kombinací Stirlingova motoru s volným pístem a efektivního plynového kondenzačního kotle Vitodens 200-W, které jsou společně umístěny v jedné kompaktní nástěnné jednotce. Stirlingův motor s volným pístem pracuje bez klikové hřídele v hermeticky uzavřeném systému, kde se jako pracovní prostředek používá helium. Pohyb pracovního pístu se v integrovaném lineárním generátoru přeměňuje na elektrickou energii, odpadní teplo motoru se využívá pro vytápění obytných prostor a ohřev pitné vody. Tepelný výkon 6 kWtep. a elektrický výkon 1 kWel odpovídají běžné základní potřebě rodinných i menších bytových domů. Vitotwin 300-W dosahuje celkové účinnosti 96 % (Hs).

Pro pokrytí špičkové potřeby za velmi chladných dnů a pro rychlý ohřev pitné vody dodává integrovaný plynový kondenzační kotel Vitodens 200-W s osvědčeným sálavým plynovým hořákem MatriX a výměníkem tepla Inox-Radial z nerezové ušlechtilé oceli navíc až 20 kilowattů tepelného výkonu. Využitím kondenzačního tepla dosahuje kondenzační zařízení normovaného stupně využití 98 % (Hs).

SNADNÁ MONTÁŽ

Součástí dodávky inovativního zařízení Vitotwin 300-W je buď akumulační zásobník Vitocell 100-E o objemu 400 l a zásobník teplé vody, nebo kombinovaný zásobník Vitocell 340-M a dálkový ovladač. Díky kompaktním rozměrům (výška x šířka x hloubka: 900 x 480 x 480 mm) se nástěnná mikrokogenerační jednotka vejde i do úzkých výklenků. Hmotnost zařízení je okolo 120 kg.

Montáž zařízení Vitotwin 300-W je právě tak jednoduchá jako u běžného nástěnného kotle. Přípojky a vedení spalin jsou srovnatelné - Stirlingův motor a integrovaný plynový kondenzační kotel si rozdělují jak plynovou přípojku, tak spalinový systém. Proto nevznikají dodatečné instalační náklady. Elektrikářská odborná firma musí nainstalovat pouze elektrickou přípojku z rozvodné skříně k jednotce. Měnič není potřebný.

Stejně tak jako montáž zařízení Vitotwin 300-W je snadný i jeho servis. Servis hořáku pro pokrytí špičkového zatížení je podobný jako u běžného nástěnného plynového kotle. Stirlingův motor je bezúdržbový. Nepotřebuje filtry ani mazací prostředky, protože všechny pohyblivé komponenty fungují v heliu v hermeticky uzavřeném plášti.

Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů