Čtvrtek, 28. března 2024

GMO a hodnocení rizik

GMO a hodnocení rizik

Nakládání s GMO a povinnost zpracovat základní hodnocení rizika ekologické újmy.


Dotaz:
Chtěla bych se zeptat, zda je pravda, že za nakládání s GMO se dle zákona č. 78/2004 Sb., § 3, odst. 1, písm. b považuje pouze nakládání s takovými GMO, které nejsou schválené pro uvádění do oběhu podle § 23 odst. 2 a že pokud provozovatelé nakládají pouze se schválenými GMO, nemusejí zpracovávat pro činnost č. 12 zákona č. 167/2008 Sb. základní hodnocení rizik ekologické újmy.

Odpověď:

V případě nakládání s GMO podle § 3 odst. 1 písm. b) zákona č. 78/2004 Sb. se jedná o "uvádění GMO do životního prostředí", tedy nakládání s GMO mimo uzavřený prostor, nejde-li o GMO schválené pro uvádění do oběhu. (Odpovídá části B směrnice 2001/18/EC "Záměrné uvolňování GMO pro jiné účely, než je uvedení na trh".) Povolení pro uvádění GMO do životního prostředí vydává MŽP ve správním řízení podle zákona o GMO.

Postup podle zákona o újmě:
Žadatelé o uvádění GMO do životního prostředí provedou hodnocení rizik ekologické újmy podle přílohy č. 1 nařízení vlády současně s hodnocením rizika podle zákona o GMO, a to pro pozemek, kterého se žádost týká.
Držitelé povolení k uvádění GMO do životního prostředí provedou hodnocení rizik ekologické újmy podle přílohy č. 1 nařízení vlády 295/2001 Sb., před 1. lednem 2013 a poté vždy v případě změny pozemku, na kterém pokus probíhá.

Pokud se jedná o "uvádění GMO do oběhu" podle § 3 odst. 1 písm. c) zákona č. 78/2004 Sb., rozumí se jím úplatné nebo bezúplatné předání jiné osobě.

Postup podle zákona o újmě:
Provozovatelé, kteří skladují, zpracovávají a přepravují GMO za účelem jejich uvedení do oběhu, provedou hodnocení rizik ekologické újmy podle přílohy č. 1 nařízení vlády. V případě přepravy GMO provede provozovatel hodnocení rizik pouze pro objekty a zařízení určené pro dočasné skladování nebo nakládku a vykládku během přepravy, které má ve vlastnictví nebo nájmu.

Autor: Mgr. Veronika Vytejčková

Zdroj:Verlag Dashöfer - www.enviprofi.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů