Úterý, 16. dubna 2024

Přehled ceny vody v jednotlivých městech

Přehled ceny vody v jednotlivých městech

V letošním roce došlo opět k razantnímu nárůstu cen vodného a stočného v České republice. Bližší přehled

o cenách najdete zde: www.vodarenstvi.com

10 tipů, jak doma šetřit vodou

I když se nám to může zdát neuvěřitelné, podle statistik spotřebuje denně jeden člověk 130 až 150 litrů vody. Ve čtyřčlenné domácnosti tak proteče denně do odpadu 480 až 600 litrů denně, což je při ceně vodného a stočného 60 korun za kubík až 40 - 50 korun denně, ročně potom 13 až 15 tisíc korun. A zřejmě každého napadne: Proč tolik? A kde bychom mohli ušetřit?

Při slově šetřit se mnozí z nás vyděsí, protože si vzpomenou, jak se naše babičky koupaly jen v neděli, a to ještě celá rodina v jedněch neckách. Takovou radu ale mezi následujícími tipy nenajdete. Šetřit totiž neznamená omezovat se.

1. Začínáme na záchodě

Zhruba 30 až 40 procent z celkové spotřeby vody připadne na splachování záchodu. Řešení je jednoduché. Zbavit se staré nádržky, která měla objem 10 litrů a nahradit ji novou s takzvaným dvojitým tlačítkem, které spotřebuje na spláchnutí tři nebo šest litrů vody.

2. Nezatracujme pisoáry

V rodinách, kde převažují muži, se vyplatí pisoár. Na jedno spláchnutí totiž spotřebuje maximálně dva litry vody.

3. Sprcha místo plné vany

Na každodenní hygienu je lepší sprchování než koupání ve vaně. Při dvouminutové sprše, která k běžné hygieně stačí, potřebujeme jen třetinu vody oproti koupání. Takže i když zůstaneme pod sprchou čtyři minuty, stále se to vyplatí. Pro sprchování vybavíme hadici ekonomickou sprchovou hlavicí, např. typu ECOXYGEN http://www.ekozbozi.cz/uspory-vody/usporna-sprchova-hlavice-ecoxygen/ (viz. dále)

4. I hlavice umí šetřit

I když je sprchování samo o sobě úspornější než koupání, na trhu jsou k mání i speciální sprchové hlavice s dešťovým efektem, které jsou schopné ušetřit i více než deset procent vody.

5. Pozor při nákupu vany!

Milujeme koupání a obden si napouštíme plnou vanu horké vody? Pak je dobré, i když máme v koupelně spoustu místa, volit raději vanu střední velikost než velkou. Ta může mít objem až 300 litrů, vany střední velikosti o sto méně. A to už je na účtu za vodu hodně znát.

6. Brzda vody i účtu

Máme-li běžnou pákovou baterii, proteče tudy za minutu 15 litrů vody. Je proto lepší při nákupu zvolit armaturu s brzdou nebo stopkou. Ty omezí minutový průtok zhruba na polovinu. Stačí ale zmáčknout stop tlačítko nebo větší silou překonat brzdu a plný průtok se obnoví (třeba když potřebujeme napustit vodu do kýble na vytírání). Podobné omezení dokážou zajistit i instalatéři při osazování baterie nebo různé perlátory. Ale to už je "navždy".

7. Bezpečné a šetřivé

Několik desítek litrů vody denně dokážou ušetřit termostatické baterie. U nich si lze nastavit teplotu vody, bez toho aniž bychom ji pouštěli. Slouží tomu na baterii nakreslená ryska a u ní hodnota 38 stupňů, která je ideální na sprchování i koupání. Právě při tom, kdy se snažíme nastavit správný poměr teplé a studené vody, nám zpravidla odteče do odpadu bez jakéhokoli využití i 10 až 20 litrů vody.

8. Zrádné čištění zubů

Je to zlozvyk, který mají mnozí z nás. Když si čistí zuby, nechají celé dvě minuty - a ti poctivější i déle - téct vodu. Je to zbytečné a při jednom čištění tak pustíme zbytečně do odpadu dalších 20 litrů vody.

9. Pouštíme jen plnou pračku

Staré pračky spotřebují na jedno praní 100 litrů vody! A je jedno, zda ji máme plnou nebo jsme dovnitř dali troje džíny. Nové přístroje mají spotřebu kolem 40 litrů vody. Mnohé z nich jsou ale vybavené takzvanou automatikou, která si prádlo zváží a sama pozná, zda je pračka plná, nebo v ní máme opět ty troje džíny. A tomu přizpůsobí i množství vody, kterou do bubnu pustí.

10. Mytí nádobí v ruce zakázáno

Mnozí si nechtějí domů pořídit myčku, aby neplýtvali zbytečně vodou. Ale opak je pravdou, na mytí 12 sad nádobí, což je náplň jedné myčky, spotřebujeme ve dřezu až 80 litrů vody: myčka si vystačí s 10 až 15 litry.

Pokud budete dodržovat výše uvedené rady, můžete ušetřit i několik tisíc korun a pomoci i přírodě. A to za pokus přece stojí!

ZDROJ:http://www.prozeny.cz, uparveno
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů