Čtvrtek, 25. dubna 2024

Zeleň ve veřejném prostoru

Zeleň ve veřejném prostoru

Ve čtvrtek 11. dubna jsou do prostor Městské knihovny v Jihlavě pozváni všichni, kteří se zajímají o úpravu zeleně ve veřejném prostoru. Lektoři se zaměří především na problematiku přírodě bližších úprav, ochranu biodiverzity v městském prostoru a na legislativní souvislosti.

Seminář je součástí projektu "Příroda do zahrad, parků, krajiny - podpora biologické rozmanitosti při údržbě zahrad a krajinných prvků". Hlavní témata celého projektu budou rezonovat také při závěrečném semináři. S ohledem na náplň semináře jsou vítáni starostové, pracovníci nerůznějších odborů místních úřadů, projektanti i zástupci firem zabývajících se údržbou zeleně.

Nejprve budou účastníci seznámeni s alternativami řešení ploch ve veřejném prostoru a s aktuálními legislativními změnami, které se dotýkají problematiky údržby zeleně a ochrany životního prostředí. První přednášející, Ing. Jana Pyšková, představí trendy úprav veřejného prostoru, které jsou méně náročné na údržbu, energeticky i finančně úspornější a především přírodě bližší. Nosná myšlenka přednášky je, že i úprava sebemenší plochy veřejného prostoru má smysl. Průvodcem změn zákonů dotýkajících se dané problematiky bude JUDr. Roman Slouka.

Předělem semináře bude ukázka filmu, který vznikl v rámci projektu. Představuje přírodní biotopy a kulturní krajinu, různé formy managementu, významná místa Vysočiny i detailní záběry hmyzu. Zavítá do veřejných prostor ve městě a zdůrazní, že město nelze považovat za mrtvý biotop, nýbrž za útočiště rozdílných forem života a nedílnou součást životního prostředí.

Následující blok poskytne formou diskuzního panelu prostor pro širší okruh problémů. Kromě předchozích lektorů budou účastníky také Ing. Václav Křivan, Ing. Vlasta Hábová a Ing. Katarína Ruschková. Spektrum témat tak bude rozšířeno o problematiku projekce přírodních zahrad, druhovou ochranu či ochranu přírody a krajinného rázu. V této části bude prostor pro hledání odpovědí na otázky a na diskuzi účastníků. Zájemci jsou povinni se předem přihlásit, více. na www.chaloupky.cz.

Projekt "Příroda do zahrad, parků a krajiny - podpora biologické rozmanitosti při údržbě zahrad a krajinných prvků" číslo CZ.1.07/3.2.09/01.0029, je podpořen z ESF a státního rozpočtu ČR v rámci OP VK.

Více informací poskytne:
Veronika Saláková, veronika.salakova@chaloupky.cz, 567 216 881

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů