Pátek, 19. dubna 2024

ČSSD shání podporu pro vznik vyšetřovací komise k fotovoltaice

ČSSD shání podporu pro vznik vyšetřovací komise k fotovoltaice

Opoziční ČSSD shání ve Sněmovně podporu pro vznik vyšetřovací komise k fotovoltaice. Předseda frakce Jeroným Tejc dnes novinářům řekl, že jednat odmítá jen klub TOP 09 a Starostů. O návrhu na založení komise budou poslanci jednat na květnové schůzi. Zařazení bodu na minulou schůzi dolní komory kluby ODS a TOP 09 a Starostů vetovaly.

Občanští demokraté se podle šéfa jejich poslanců Marka Bendy v principu komisi nebrání, debatu s dalšími kluby povedou. "Byli bychom neradi, aby komise vedla jenom k tomu, že dojde k zatemnění a odbočení od problému," řekl dnes ČTK Benda. Připomněl zároveň mínění premiéra a stranického předsedy Petra Nečase, podle kterého by se měly fotovoltaikou zabývat zejména bezpečnostní složky státu.

Komise by se měla podle představ ČSSD zabývat postupem Energetického regulačního úřadu i vlád. Měla by mimo jiné uvést, kdo nese za "vysoký účet" za solární elektřinu odpovědnost a rozkrýt skutečné vlastníky slunečních elektráren. Předseda sněmovního hospodářského výboru Milan Urban (ČSSD) dokonce soudí, že pokud komise nebude zřízena a situaci neobjasní, stát by měl zastavit vyplácení dotací solárníkům.

Elektřinu ze solárních elektráren musí distributoři vykupovat výrazně dráže, než za kolik ji potom prodají. Rozdíl cen se pak projevuje v konečných cenách spotřebitelům. Lidé nyní v ceně elektřiny platí za obnovitelné zdroje 583 Kč/MWh. Kromě toho stát letos odvádí z rozpočtu na podporu obnovitelných zdrojů 11,7 miliardy korun.

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) chce příspěvek ze státního rozpočtu na podporu obnovitelných zdrojů v letošním roce ještě o jednu až dvě miliardy korun zvýšit. Podle materiálů pro jednání tripartity z tohoto týdne by státní příspěvek měl být zaměřen především na podporu energeticky náročného průmyslu, který kvůli vysokým cenám elektřiny ztrácí konkurenceschopnost.

MPO navrhuje, aby se výše příspěvku na podporu obnovitelných zdrojů stanovovala podle výše spotřeby elektřiny. "Základní složku této části regulované ceny elektřiny by hradil zákazník se spotřebou do 10 GWh/rok a sníženou složku této části regulované ceny elektřiny by hradil zákazník nad tuto hodnotu spotřeby elektřiny," uvádí MPO v materiálu pro tripartitu.

"Opatření umožní snížit zátěž velkých spotřebitelů na úroveň, na které zůstane udržena jejich konkurenceschopnost se zřetelem k cenám elektřiny vůči klíčovým konkurentům v EU," uvádí dále MPO. Podle ministerstva navržené opatření neporušuje pravidla Evropské unie pro veřejnou podporu.

Energetický regulační úřad má podle předsedkyně Aleny Vitáskové podezření, že jeho bývalí pracovníci postupovali při stanovování výkupních cen fotovoltaické elektřiny zřejmě nezákonně. Škody podle ERÚ mohou být v řádu desítek miliard korun. Sama Vitásková ale čelí obvinění z napomáhání trestnému činu zneužití pravomocí úřední osoby kvůli údajně podvodnému získání licence na dvě fotovoltaické elektrárny na Chomutovsku na konci roku 2010.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů