Čtvrtek, 25. dubna 2024

Spalovnu v Lysé nad Labem prošetří krajský úřad

Spalovnu v Lysé nad Labem prošetří krajský úřad

Krajský úřad prošetří provoz spalovny v Lysé nad Labem, která je od poloviny května kvůli problémům s filtry odstavena z provozu. V minulých dnech spalovnu na popud opakovaných připomínek ekologického sdružení Arnika prozkoumala Česká inspekce životního prostředí, která tam neshledala žádné porušení zákona. Do dvou měsíců se do spalovny chystá ještě krajský úřad, který dnes o spalovně jednal. ČTK to řekl Jindřich Petrlík z ekologického hnutí Arnika.

"Krajský úřad provede do měsíce až dvou místní šetření a zahájí přezkumné řízení," řekl Petrlík. Prověří se způsob zabezpečení skladování nebezpečných odpadů nebo okolnosti dubnové havárie, kdy kvůli elektrickému přetížení vypadl jistič ventilátoru a do ovzduší unikly spaliny bez čištění. Krajský úřad dnešní jednání potvrdil, další informace ale podle mluvčí Nicole Mertinové poskytnout nemůže.

Ekologická sdružení Arnika a Lysin také požadují, aby bylo nejpozději do dvou měsíců od opětovného zprovoznění spalovny provedeno kontrolní měření spalin a aby se přísněji definovaly podmínky pro provoz spalovny.

"Zaráží nás, že jednání o spalovně se nezúčastnil nikdo ze zástupců města Lysá nad Labem. V internetových diskusích občané města vyjadřují dojem, že městským zastupitelům je problém spalovny ukradený, přestože mnoha obyvatelům Lysé zařízení vadí kvůli haváriím a neplnění slibů o dovybavení spalovny z dřívějška," doplnil Petrlík. Podle starosty Lysé nad Labem Jiřího Havelky (ODS) již město dávalo kraji své připomínky v minulosti a úřad jeho námitkám nevyhověl. "Dnešní jednání bylo o provozování spalovny, a pokud vím, tak spalovna nyní neběží. Město už nemá nástroj, jak dál vylepšovat svoji pozici. Své připomínky jsme řekli, bylo to v souvislosti s územním plánem a kraj je nepřipustil. Nyní nemám pocit, že by se jednalo o něčem novém," řekl Havelka.

Spalovnu prodala radnice v Lysé nad Labem před zhruba deseti lety. V roce 2006 ji ale současný majitel, firma BDW Line, vyřadil z ekonomických důvodů z provozu. Náklady na likvidaci nebezpečného odpadu byly údajně příliš vysoké. Znovu spalovna obnovila provoz loni v prosinci a od té doby nebyla schopna kvůli špatné regeneraci nových filtrů za 5,5 milionu korun řádně zahájit činnost. Kvůli problémům s filtry je od poloviny května odstavena z provozu a s dodavatelem filtrů se bude soudit.

Anna Pindejová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů