Úterý, 30. dubna 2024

Zájemců o dotace jsou tisíce, auditorů je ale málo

Zájemců o dotace jsou tisíce, auditorů je ale málo

Státní fond životního prostředí eviduje po prvním týdnu od zahájení příjmu žádostí o dotace z programu Nová Zelená úsporám zhruba dva tisíce zájemců. Počet žádostí by mohl být vyšší, kdyby byl dostatek kvalifikovaných odborníků, kteří jsou oprávněni zpracovávat energetické audity. Řekl to viceprezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví v ČR Pavel Ševčík. Audity jsou povinnou součástí každé žádosti."Počet auditorů je podle mých informací limitující pro počet žádostí. Je jich málo a vůbec nestíhají audity zpracovávat," uvedl.

To potvrdil náměstek Úseku řízení ostatních programů fondu Jaroslav Hrubeš. "Zatímco u původního programu Zelená úsporám tento audit mohlo dělat zhruba 25 tisíc inženýrů sdružených v České komoře autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě, dnes má nově toto oprávnění pouze zhruba 1200 certifikovaných auditorů," poznamenal.

Podle něj ale ani toto číslo není přesné, reálně prý je aktivních auditorů ještě méně. "Ze zkušenosti navíc víme, že pouze zhruba jedna třetina z tohoto počtu je schopná audity dělat. Polovina navíc sice potřebné razítko má, ale tuhle činnost nevykonává," dodal Hrubeš.

Lidé si musí počkat

Zájemci o dotaci na energeticky úsporná opatření tak často naráží na to, že jsou auditoři nyní zaneprázdnění a musí lidi odmítat nebo objednávat na později. "V čase nelze audity zpracovávat tak rychle, jak by podle zájmu bylo potřeba," podotkl Hrubeš.Auditorů je nedostatek také podle Luďka Lošťáka ze společnosti Comfort Space, která energetické audity zpracovává. Podle něj je však problém ještě jinde. "Některé požadavky fondu jsou velmi přísné a už samotné zpracování žádosti je extrémně administrativně náročné. To úplně zbytečně komplikuje přístup žadatelů k dotacím," upozornil Lošťák, podle něhož by bylo vhodné některé části programu upravit.

Tisíce žádostí za první týden

Podmínky pro získání dotace fondvyhlásil 13. června, příjem žádostí začal 12. srpna. Během prvního dne dorazilo 1213 žádostí za 275 milionů korun. Na konci minulého týdne celkový objem peněz překročil hranici 400 milionů korun.Ministerstvo životního prostředí na podporu vyčlenilo miliardu korun, dalších 800 milionů plánuje přidat z emisních povolenek a od úřednické vlády v demisi má slíbenu jednu až dvě miliardy korun z prostředků státního podniku Lesy ČR. První výplaty peněz plánuje ministerstvo životního prostředí na podzim a ukončení příjmu žádostí až po vyčerpání stanovené alokace, nejpozději však 29. listopadu.

Méně peněz a více papírování

Nová Zelená úsporám má ale i řadu kritiků. Podle nich začal program pozdě a výhody pro stavební firmy budou letos nulové a projeví se až v příštím roce, protože lidé dostanou peníze až na podzim. Žádání o dotace je také administrativně náročnější a peněz je méně. První Zelená úsporám přitom hospodařila s 21 miliardami korun, a to ani nestačilo pro všechny žadatele.Podle Pavla Ševčíka by Česko mělo vyhlásit více takovýchto programů, které by využily finanční prostředky Evropské unie. "Stavebnictví se v současné době nachází ve velmi složité situaci a právě dlouhodobá strategie v oblasti snižování energetické náročnosti budov by měla přinést tolik očekávané zakázky především malým a středním firmám," uvedl Ševčík. Zásadně by to podle něj ovlivnilo i zaměstnanost ve stavebnictví a vzrostl by přínos do státního rozpočtu.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů