Pátek, 29. března 2024

Gruzie: Report odpadového hospodářství a j. (Georgia: Report on waste management)

Gruzie: Report odpadového hospodářství  a j. (Georgia: Report on waste management)

Vzhledem k tomu, že Gruzie je rozvojovou ekonomikou, dováží převážné množství technologií a materiálu nutných pro obnovu a modernizaci infrastruktury, energetických (a) dopravních sítí, obnovy a výstavby domů a zemědělské výroby. Stejně tak doposud dováží velké množství potravin - domácí potravinářský a zpracovatelský průmysl se rozvíjí jen pomalu, zpracovatelské technologie se také dovážejí.

Uplatnění českých podnikatelů je možné ve formě subdodavatelů na zmíněných projektech a samostatně v obnově a modernizaci malých a středních vodních elektráren, ve výstavbě spalovem, tepláren, ve výrobě skla, v realizaci výrobků sanitární techniky, stavebních materiálů, ale i elektroniky, zabezpečovacích systémů, loveckých zbraní, potravinářských (zpracovatelské a balící linky pro ovoce, citrusy, ořechy a čaj, masné a mlékárenské výrobky, malé a střední linky na plnění lahví, mini pekárny) a zemědělských strojů, obnova turistické infrastruktury, ochrana přírody, stavebnictví.

Gruzie má také zájem o firmy, které budou zkoumat minerální naleziště, včetně nalezišť ropy a zemního plynu, které představují hlavní dovozní komodity. Vzhledem k existenci ropovodů a plynovodů procházejících přes území Gruzie bude země potřebovat zařízení a vybavení na jejich údržbu.

Firmy a joint-ventures ve vzájemném obchodu a v ostatních oblastech ekonomické spolupráce

Ve stavebnictví působí firmy BLOCK Georgia a ROSS HOLDING, které se zaměřují na výstavbu, rekonstrukci a vybavení nemocničních zařízení.

V energetickém sektoru působí česká firma Energo - Pro Georgia, která v Gruzii privatizovala šest vodních elektráren a dvě distribuční společnosti a představuje největšího distributora elektrické energie na gruzínském trhu. V oblasti energetiky působí rovněž společnost INEKON, která se zaměřuje na dodávky zařízení do vodních elektráren.

Vyhodnocení poptávek v teritoriu po českém zboží, výrobní kooperaci

České výrobky mají v Gruzii velmi doboru pověst danou zkušeností s československými výrobky ze sovětských dob - v mnohých domácnostech je stále k vidění české sklo, sanitární keramika, nábytek atd. Hlavním faktorem pro rozhodování zákazníků je však pro většinu obyvatelstva cena, neboť kupní síla v Gruzii je velmi nízká. Obecně není české zboží v obchodech příliš vidět - u potravin, které jsou v Gruzii k dostání (pivo, paštiky) se jedná převážně o produkty vyrobené v továrnách v Rusku. Největší cenovou konkurenci představují výrobky z Turecka, Íránu, Ruska a východní Asie.

ZÚ Tbilisi veškeré nabídky spolupráce ze strany gruzínských partnerů přeposílá Hospodářské komoře SNS (nově i v roce 2011 založené česko - gruzínské obchodní komoře), MPaO a případně i konkrétním českým firmám. Zájem je o dovoz českého skla, těžební a strojní technologie, výstavbu malých vodních elektráren. Gruzínští podnikatelé několikrát měsíčně žádají poskytnutí kontaktů na české výrobce.

Vzhledem k tomu, že některé místní firmy mají kontakty v ČR (mj. i díky gruzínské komunitě žijící v České republice), spolupráce často probíhá po linii firem, aniž by o ní ZÚ Tbilisi bylo informováno.

Zahraniční rozvojová spolupráce

ČR již několik let poskytuje Gruzii rozvojovou pomoc v oblasti školství.

V reakci na vojenský konflikt v Gruzii v srpnu 2008 Ministerstvo zahraničních věcí ČR uvolnilo usnesením vlády č. 1063 ze dne 20. 8. 2008 mimořádné finanční prostředky na rekonstrukční a rozvojovou pomoc pro Gruzii.

Více: http://www.businessinfo.cz/cs/clanky/gruzie-obchodni-a-ekonomicka-spoluprace-s-cr-18998.html

O odpadovém hospodářství v Gruzii čtěte podrobný německý report:

http://www.cleanup.ge/documents/report_eng.pdf

ZDROJ: businessinfo.cz, cleanup.ge

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů