Úterý, 30. dubna 2024

Plzeň se stala součástí rozsáhlého projektu EU za zelenější MHD

Plzeň se stala součástí rozsáhlého projektu EU za zelenější MHD

Plzeň se stala partnerem rozsáhlého evropského projektu ZeEUS k rozšíření městských autobusových systémů s nulovými emisemi. Zastřešuje ho Mezinárodní asociace veřejné dopravy (UITP), koordinující 40 subjektů, kteří zastupují různé oblasti mobility. Projekt, který potrvá 42 měsíců, začal ve čtvrtek v Bruselu. Elektřina jako alternativní palivo pro silniční MHD, může snížit znečištění ovzduší, emise skleníkových plynů a hlučnost dopravy, řekla ČTK mluvčí Plzeňských městských dopravních podniků (PMDP) Kateřina Fránová.

"Projekt má ambici rozšířit plně elektrická řešení pro širší část městských autobusových sítí. Vývoj velkokapacitních elektrovozů a vytvoření odpovídající infrastruktury pro jejich dobíjení má podpořit oživení trhu elektrobusů v Evropě," uvedla.

Různá inovativní technologická řešení pro elektrické autobusy budou demonstrována po čtyři roky právě v Plzni, ale také v Barceloně, Bonnu, Glasgowě, Londýně, Münsteru, Stockholmu a v jednom italském městě. "ZeEUS analýzy a nástroje pomohou zúčastněným stranám k zavedení elektrifikovaných sběrnicových systémů v jiných evropských městech. Přední výrobci a vývojáři elektrobusů se budou podílet na projektu s dobíjecími hybridními vozy nebo plně elektrickými autobusy využívající různé dobíjecí infrastruktury a strategie," řekla Fránová. Projekt shromáždí data o systémech elektrifikace v Evropě. Jeho cílem je rozšíření elektrobusů. V Plzni budou testovány pilotní projekty i řešení elektromobility.

"Elektřina jako zdroj paliva je jedním z nejslibnějších alternativních pohonů v dopravě a její použití v městských autobusech už si získává půdu pod nohama. Jde o jeden z největších projektů elektromobility, který je financovaný Evropskou komisí a koordinován UITP. Je to podstatný a důležitý moment pro nás a naše členy," řekl prezident UITP Peter Hendy.

Na plzeňské části projektu se podílejí firmy Škoda Electric Plzeň, významný světový výrobce trolejbusů i elektrobusů, Plzeňská teplárenská, PMDP a Západočeská univerzita. Jejich zástupci se zúčastnili v Bruselu úvodního mítinku dlouhodobého projektu.

Václav Prokš

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů