Úterý, 30. dubna 2024

Experti v Japonsku zveřejní zprávu o důsledcích klimatických změn

Experti v Japonsku zveřejní zprávu o důsledcích klimatických změn

Nedostatek potravin, rostoucí počet obětí veder nebo stále častější ničivé bouřkové přílivové vlny. To jsou příklady údajných dopadů klimatických změn, které experti analyzovali pro novou hodnotící zprávu Mezivládního panelu pro klimatickou změnu (IPCC). Rozsáhlou a autoritativní zprávu o těchto důsledcích panel zveřejní na svém zasedání, které začne v úterý v japonské Jokohamě.

Přes 60 klimatologů a zástupců zhruba stovky vlád se sejdou za zavřenými dveřmi, aby dokončili druhou část zprávy čítající tisíce stran a debatovali o její krátké verzi určené pro vládní představitele. Tu chtějí zveřejnit příští pondělí.

V Jokohamě má být zveřejněna část s podtitulem Zranitelnost, dopady a adaptace. Část týkající se fyzikálních základů změny klimatu byla zveřejněna už loni v září ve Stockholmu a textem s návrhy na zmírňování změny klimatu se budou experti zabývat v dubnu v Berlíně a v říjnu v Kodani. Každý z dílů má ve své nezkrácené verzi rozsah 2000 až 3000 stran.

"Toto je krize, která nezná hranic," citovala dnes agentura DPA Kaisu Kosonenovou z mezinárodní ekologické organizace Greenpeace. "Naše klima je nad propastí a každá tuna ropy, uhlí a plynu, kterou vytěžíme a spálíme, nás přibližuje k okraji propasti," varovala expertka.

"Považuji za jisté, že počínající změny jsou svým tempem přinejmenším srovnatelné s těmi, které v dějinách Země spustily masová vymírání. Možná stojíme na pokraji takové krize," řekl vedoucí autor druhého dílu zprávy Hans-Otto Pörtner.

Agentura AP dnes napsala, že na základě uniklých návrhů a rozhovorů s autory studie lze za klíčový vzkaz považovat varování, že rozsáhlá rizika vyplývající z globálního oteplování jsou mnohem bezprostřednější, než se vědci dosud domnívali. Nejde tedy jen o tající led a ohrožení zvířat a rostlin, ale i o problémy bezprostředně doléhající na lidi, jako jsou hlad, nemoci, sucho, záplavy, uprchlické vlny a války.

Zpráva má rovněž potvrdit, že vědci už pozorovali mnohé změny v důsledku oteplování, například zvýšení četnosti vln veder v Severní Americe, Evropě, Africe a Asii. V Africe nebo Austrálii jsou nyní běžnější i prudké záplavy, jako byly ty z roku 2008 v Mosambiku, kdy muselo před velkou vodou uprchnout 90.000 lidí. Evropu a Severní Ameriku stále častěji postihují ničivé intenzivní lijáky.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů