Úterý, 19. března 2024

V Brně lidé mohou vybírat, kde chtějí mít stojany na kola

Na konci září se v Brně rozběhl projekt interaktivního mapování potřeb cyklistů. Na serveru ZmapujTo.cz mohou lidé prostřednictvím mobilních telefonů či internetu až do konce listopadu označovat místa v ulicích, kde jim chybí možnost bezpečně zaparkovat kolo.

V Brně lidé mohou vybírat, kde chtějí mít stojany na kola

Do konce listopadu mají občané města Brna možnost vytipovat místa, kde by chtěli mít nové stojany na kola. Vedení města Brna plánuje parkování pro cyklisty rozšířit a rozhodlo se proto podle konceptu chytrých měst (tzv. smart city) využít moderního přístupu pro sběr podnětů a nápadů od občanů (tzv. crowdsourcing). K tomuto účelu poslouží webová a mobilní aplikace ZmapujTo.cz, která již více jak rok slouží jednotlivým brněnským městským částem a díky níž mohou občané nahlásit například černou skládku, rozbitou lavičku či poškozenou infrastrukturu.

Jak nám sdělil Miroslav Kubásek, autor ZmapujTo.cz, ve městě Brně bylo za dobu provozu aplikace nahlášeno již přes 1000 podnětů a více jak polovina jich byla již vyřešena. "Myslím si, že využití ZmapujTo.cz pro vytipování míst kam v Brně umístit stojany na kola je šikovný nápad a že se v budoucnu občané budou moci podobným moderním způsobem zapojovat do rozhodování města a městských částí čím dál tím častěji" doplnil Kubásek.

Pokud i Vy máte nápad, kam by bylo vhodné umístit v Brně stojany na kola, tak si buď zdarma do svého mobilu nainstalujte aplikaci ZmapujTo a místo vyfoťte, nebo přímo na úvodní stránce webu www.ZmapujTo.cz klikněte na odkaz, v mapě jednoduše vyberte požadované místo, vložte případný komentář a odešlete. Na základě podnětů, které budou do konce listopadu zaslány, pak město vybere lokality, kam stojany na kola umístí.

Navrhněte stojany na kola

Autor: redakce EnviWeb.cz

Photo Credit: Hichem_Merouche via Compfight cc

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů