Úterý, 19. března 2024

Ministrem životního prostředí zůstává Richard Brabec: Na Pražském hradě ho dnes jmenoval prezident Miloš Zeman

Ministrem životního prostředí zůstává Richard Brabec: Na Pražském hradě ho dnes jmenoval prezident Miloš Zeman

Ministerstvo životního prostředí povede i v nové vládě České republiky dosavadní ministr životního prostředí Richard Brabec. Dnes odpoledne složil spolu s dalšími členy kabinetu premiéra Andreje Babiše, ve kterém opět vykonává funkci 1. místopředsedy, slavnostní slib v Trůnním sále Pražského hradu. Richard Brabec je tak vůbec prvním ministrem životního prostředí od vzniku samostatného ministerstva, který stál v čele úřadu celé jedno volební období a současně se ho ujímá ve volebním období bezprostředně následujícím. I v něm budou mezi jeho priority patřit mj. hospodaření s vodou a sucho, zákony spojené s procesem EIA nebo kvalita ovzduší.

Nadále bude ministr Richard Brabec hájit a prosazovat opatření, která povedou k větší ochraně přírody a ke zlepšení životního prostředí v České republice. Bude usilovat o důsledné hospodaření s vodou v krajině, aby nedocházelo k ohrožování nejcennějších zdrojů podzemních vod. Efektivní zacházení s vodou a s tím spojený boj proti suchu a změnám klimatu musí být zároveň v gesci jednoho ministerstva. Nikoli vícero resortů, jako je tomu doposud.

Cílem ministra Richarda Brabce bude i pokračující snaha o takovou úpravu zákonů, která zajistí pružnější reakci tuzemské - často zbytečně těžkopádné - legislativy na další požadavky Evropské komise týkající se posuzování vlivů na životní prostředí (EIA). Je potřeba zjednodušit potřebné povolovací procesy, v žádném případě ne na úkor jejich pečlivého vyhodnocení a provedení.

Ministerstvo životního prostředí pod vedením Richarda Brabce nepoleví v zápase se znečištěným ovzduším. Jedním z prověřených nástrojů jsou evropskými fondy financované kotlíkové dotace. Díky nim dojde v České republice do roku 2020 k výměně 100 tisíc kotlů. Nevyhovujících kotlů je u nás ale až 350 tisíc. Záměrem ministra Richarda Brabce bude proto zajištění peněz na financování ekologických kotlů pro další domácnosti.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů