Sobota, 27. dubna 2024

Praha zřídí komisi pro elektromobilitu, budou v ní politici a manažeři

Praha zřídí komisi pro elektromobilitu, budou v ní politici a manažeři

Pražský magistrát ustanoví komisi pro rozvoj elektromobility v metropoli. Dnes to schválili radní města. V komisi, která bude působit jako poradní orgán rady, zasednou zástupci stran v zastupitelstvu, úředníci, manažeři městských firem či odborníci. Praha aktuálně v souvislosti s elektromobilitou pracuje především na přípravě sítě lamp veřejného osvětlení na instalaci elektronabíječek.

"Vzniká nám tu potřeba širší odborné diskuze," řekl ke zřízení komise náměstek primátora pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti). Dodal, že do instalace technologií pro elektronabíječky do lamp veřejného osvětlení město v posledních třech letech investovalo 220 milionů korun.

Smlouvy jsou podle Hřiba na akce za dalších 90 milionů korun. Doplnil, že do roku 2030 chce mít město hotovo 800 lamp, z nichž v každé budou moci být dvě nabíječky. Praha zatím lampy modernizuje tak, aby bylo možné zařízení nainstalovat, na samotné osazení a provoz elektronabíječek připravuje koncesní řízení.

Předsedou nové komise bude pirátský zastupitel a šéf výboru pro zahraniční vztahy a EU fondy zastupitelstva Jaromír Beránek, za opozici bude členem Patrik Nacher (ANO). Kromě politiků v orgánu zasednou například šéf magistrátní komise pro životní prostředí a někdejší ministr Martin Bursík, magistrátní úředníci, zástupci městských firem Pražská energetika, Operátor ICT a Technologie hlavního města Prahy či pověřenec ministra dopravy pro čistou mobilitu Jan Bezděkovský.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů