Sobota, 27. dubna 2024

Česko pomáhá odstraňovat ekologické škody způsobené válkou i průmyslovým poškozením, ukázal seminář v Nairobi

Česko pomáhá odstraňovat ekologické škody způsobené válkou i průmyslovým poškozením, ukázal seminář v Nairobi

Jak pomoci napravit škody na životním prostředí, které s sebou přináší ozbrojený konflikt nebo dopady těžké průmyslové činnosti, představila na konci února doprovodná akce České republiky během šestého zasedání Environmentální shromáždění OSN. Seminář ukázal možnosti nápravy škod na životním prostředí, mapování a sběr dat i odborné zkušenosti českých firem i organizací a zástupců UNEP.

,,Česká republika v současné době spolufinancuje projekt věnovaný ekologické obnově a rekonstrukci na Ukrajině, který Program OSN pro životní prostředí připravil spolu s českým Ministerstvem životního prostředí. České firmy mají rozsáhlé zkušenosti z posledních desetiletí, kdy pracovaly v zemích a oblastech postižených válečnými konflikty na odstranění masivních úniků nebezpečných látek znečišťujících životní prostředí. Právě tyto zkušenosti chceme využít při obnově Ukrajiny," vysvětlil náměstek ministra životního prostředí Jiří Lehejček (Piráti).

České firmy a organizace se podílely na odstraňování starých ekologických zátěží v řadě regionů poškozených jak válkou, tak těžkou průmyslovou činností. Například projekty na dekontaminace dioxinů ve Vietnamu, pomoc při odstraňování ekologických zátěží v průmyslovém parku v Kosovu a sanace bývalé rafinerie v Gruzii. Spolupráce českých společností na dekontaminaci zasažených lokalit nebo obnově infrastruktury poškozené konflikty přinesla také spolupráci s mnoha mezinárodními organizacemi.

Program OSN pro životní prostředí (UNEP) aktuálně spolupracuje s Ministerstvem životního prostředí a Ministerstvem zahraničních věcí ČR na Ukrajině. Čeští odborníci se například podíleli na sběru vzorků a analýze sedimentů ze dna Kachovské přehrady a řeky Dněpra nebo také školí ukrajinské odborníky, jak mapovat kontaminovaná místa.

Šesté zasedání Environmentálního shromáždění OSN

Environmentální shromáždění OSN (United Nations Environment Assembly - UNEA) je nejvyšším orgánem UNEP a globální autoritou mezinárodní správy životního prostředí. Šestého zasedání od 26. 2. do 1. 3. se zúčastnilo rekordních 7 000 delegátů ze 182 členských států OSN, občanské společnosti, domorodých obyvatel, mezinárodních organizací, vědců a soukromého sektoru. Tzv. Segmentu na vysoké úrovni více než 170 ministrů. Národní proslov ČR přednesl v předtočené podobě ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL), na místě zastupoval Českou republiku náměstek člena vlády Jiří Lehejček, který aktivně diskutoval o možnostech plnění mezinárodních environmentálních úmluv pomocí vědy.

Shromáždění přijalo celkem 15 rezolucí od environmentálních aspektů nerostů a kovů, správného nakládání s chemickými látkami a odpady a vysoce nebezpečných pesticidů až po udržitelný životní styl, písečné a prachové bouře, degradaci půdy a environmentální pomoc a obnovu v oblastech postižených ozbrojeným konfliktem. Mezi přijatými rezolucemi byly i dva návrhy členských států EU k tématům vody a oceánů.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů