Úterý, 19. března 2024

Státní pozemkový úřad zapojuje veřejnost do hlasování v soutěži Žít krajinou

Státní pozemkový úřad zapojuje veřejnost do hlasování v soutěži Žít krajinou

Během měsíce března má veřejnost možnost zapojit se do hlasování v soutěži Žít krajinou. Jedná se o již 11. ročník soutěže, která hledá nejkvalitnější realizovaná tzv. společná zařízení navrhovaná v pozemkových úpravách.

Do letošního ročníku soutěže, jejíž původní název byl Společné zařízení roku, pobočky Státního pozemkového úřadu a obce přihlásily celkem 46 projektů. Nově se letos soutěží pouze ve dvou kategoriích. V rámci kategorie Zelená a dopravní infrastruktura (prvky ÚSES, opatření ke zpřístupnění pozemků) bude hodnoceno 30 projektů, 16 projektů je přihlášeno do kategorie Tvorba a ochrana krajiny (protierozní a vodohospodářská opatření).

,,Hlavním cílem soutěže je seznámit veřejnost s rozsahem a úrovní realizací zařízení, kterými pomáháme české krajině nejen bránit se dopadům sucha a přívalovým srážkám, ale vracíme ji i její rozmanitost. Jedná se například o biokoridory a biocentra, vodní nádrže, polní cesty, zatravněné průlehy a větrolamy," představuje soutěž ústřední ředitelka SPÚ Svatava Maradová.

V každé kategorii budou vyhodnocena první tři místa. Zvláštní ocenění Cena Státního pozemkového úřadu bude uděleno nejlepšímu projektu z obou kategorií. Cenu veřejnosti obdrží projekt s nejvyšším počtem hlasů získaných prostřednictvím internetového hlasování. Hlasování se uskuteční na webových stránkách Státního pozemkového úřadu, nebo přímo na webovém portálu soutěže www.soutezzitkrajinou.cz v sekci ,,Hlasování veřejnosti". Ze všech hlasujících bude vylosován jeden výherce, který získá víkendový pobyt pro dva ve wellness hotelu. Každý hlasující může udělit pouze jeden hlas.

Slavnostní vyhlášení výsledků soutěže se uskuteční 3. května 2018 v Hlavním sále Senátu PČR.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů