Pátek, 26. dubna 2024

Ostrava spouští novou kampaň na podporu pitné vody a cyklodopravy

Ostrava spouští novou kampaň na podporu pitné vody a cyklodopravy

Ostrava zahajuje novou ekologickou venkovní kampaň "I na Tobě záleží" zaměřenou na problematiku vody a cyklodopravy. Má upozornit na osobní zodpovědnost jednotlivce za stav životního prostředí. Město za ni zaplatí 249.000 korun bez DPH, řekla dnes novinářům náměstkyně primátora Kateřina Šebestová (ANO).

Kampaň, která potrvá měsíc, bude viditelná nejen v centru města, ale také v největších městských obvodech, Porubě a Jihu. Počítá se s billboardy, polepy tramvají či propagací na tramvajových přístřešcích či lavičkách.

"U vody cílíme na preferenci pití kohoutkové vody. V Ostravě ji máme velmi kvalitní a zároveň chutnou. Její výhodou je její stálá čerstvost. U balené vody uplyne dlouhá doba mezi stočením a spotřebou. Jedná se o týdny, někdy až měsíce," uvedla Šebestová. Připomněla, že plastové obaly jsou navíc značnou zátěží pro životní prostředí. Podle náměstkyně není nezanedbatelný ani cenový rozdíl. "Pokud denně vypijeme 1,5 litru vody z kohoutku, tak za ni ročně utratíme asi 21 korun, kdežto za balenou okolo 2555 korun, to je přibližně stodvacetkrát více," podotkla Šebestová. Dodala, že voda na Ostravsku patří k nejkvalitnějším v Česku a splňuje veškeré zákonné limity pro pitnou vodu, v případě dusičnanů a dusitanů pak i limity pro takzvanou kojeneckou vodu.

Kampaň má ale kromě pití vody z kohoutku přimět Ostravany i k většímu využívání cyklistické dopravy. V Ostravě je nyní zhruba 250 kilometrů cyklostezek. "Jsme si vědomi, že kromě průmyslu a topení v kotlích se na znečištění ovzduší podílí velkou měrou doprava," řekla Šebestová. Lidé podle ní mohou ke zlepšení životního prostředí přispět právě i větším využíváním kol.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů